сряда, 13 септември 2017 г.

За доклада по националната сигурност и определянето на Русия като заплаха

Министерски съвет одобри доклад по националната сигурност, който бе представен от българските специални служби.
Нормален за всяка страна членка на НАТО и ЕС, още повече ще колективните ни органи вече са одобрили и то отдавна подобни доклади с подобни оценки.
У нас мнозина приемат доклада като изненада, особено на фона на реалната политика и "действия" на правителството и министър председателя.
Няма нищо екстремно в оценките в доклада - както казах, те са стандарти, дори тривиални за всяка страна членка на НАТО. У нас нещата са различни само защото сме управлявани от официално признати в ЕС най-антизападни партии и цялата политиката на правителството - т.е. конкретните действия никак, ама никак не пасват на оценките на спецслужбите. Да припомним:
- докато Външната служба на ЕК - колективното ни Външно министерство тревожно тръби, че български медии се използват за проруска пропаганда и разпространяване на фейк новини, българското правителство насърчава използването на публични средства, включително от еврофондове, за финансиране на същите проруски медии, като Блиц, ПИК и др, които са близки до Пеевски.
- докато укрепваме отбранителната ни способност и отлагаме модернизацията на армията ни, привличаме руски военни поръчки /ремонт на хеликоптери, на кораби/
- реализираме руски стратегически интереси чрез транзитен газопровод обслужващ продължението на Турски поток на българска територия, като в допълнение създават дискриминационни условия за конкуренти на Газекспорт при ползване на газопреносната мрежа на страната, включително и Булгаргаз, като разликата е близо 12 долара на хиляда кубически метра, плащани от български потребители.
- активно работим за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" - макар и не факт, посоката и публичните внушения, които се правят в тази посока не оставят съмнения, който ще отвори нови договори и поръчки към Русия и ще фиксира допълнително каналите на енергийната ни зависимост от Русия.
- противопоставяме се на изграждането на общи натовски сили в Черно море с наше участие и базирани частично и на наша територия, чиято единствена цел е да компенсират националните военни дефицити пред руската заплаха. Помните "лодките и платноходките" и то при положение, че в доклада ясно се казва, че Русия засилва военните си способности в региона!? и съзнаваме, че няма с какво да противодействаме.
- правителството и премиерът осигурява лична протекция на най-значимия канал за руско влияние в България - дейността на Лукойл, включително при доказано нанесени щети за бюджета и потребителите за много милиарди, които надвишават стойността на самата рафинерия и на ритейл операциите /такива изчисления бяха направени вече многократно/
- премиерът провежда тайни срещи с генерал-лейтенат Леонид Решетников, на които става реч за за постепенна, тиха изолация на прозападния елит, включително чрез прокуратурата и тотален контрол през съдебната власт.
- премиерът направи заслон на операциите на ВТБ в страната, включително по придобиването на Виваком
- остана пасивен при очевидните атаки срещу предприятия от ВПК, зад които прозират конкурентни интереси на кръгове свързани или представляващи руския ВПК
Това е списък минимум.
За какво тогава ми е такъв доклад, след като не е идентифицирал и начертал стратегия за изолация рисковете за сигурността на страната? След като тези, които го приемат, са част от рисковете.
Прилича по-скоро на кризисен пиар, на ритуално жертвоприношение в името на политкоректността и за замазване на очите на съюзниците ни в ЕС и НАТО, но в съдържателната част отсъства както намерение, така и воля за преминаване от думите към дела. Остава впечатление за един неискрен доклад. Или службите искат да покажат, че повредата не е в техния телевизор, а в политиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар