четвъртък, 6 юли 2017 г.

Каква пътна карта подписахме с Газпром? Щом е тайна, значи е рискована

Благодарение на руския вестник "Комерсант", узначаваме от сайта на унгарското правителство, че сме подписали нещо, за което българската общественост няма информация. Госпожа Петкова е свръхпестелива на информация, което засилва подозрителността. За да няма спекулации ето линк и точния превод : "Господин Сиярто - Szijjártó (министър на външните работи и търговията), обясни, че България и Сърбия вече са подписали необходимите споразумения (!? - за вход на турски поток и изграждане на инфраструктура която ще бъде в състояне да пренесе посоченото по-долу количество), според които трябва да се осигури финансиране за домашните развойни проекти (Булгартрансгаз вече ги реализира) до края на годината и необходимите разрешения дадени до края на 2018 година, за да може газопровода да влезе в експлоатация в края на 2018 година, което пък ще направи възможно функционирането на тръбата между Сърбия и унгария в края на 2019 година, с възможност за пренос на до 8 милиарда кубически метра газ за Унгария, ако се наложи"
Май назрява нов скандал. Държаното в тайна споразумение с Газпром, според горния цитат, включва проучване и ангажимент от българска страна за осигуряване на финансиране за разширяването на газопреносния капацитет в посока Сърбия, завършване в приоритетен порядък на интерконектора със Сърбия. Обърнене внимание - сами финансираме!?!
Познавайки архивнимателния и дискретен начин, по който Газпром действа в момента, за да не привлича внимание към съвместни операции със съзаклятници в ЕС и да не влоши положението си по споровете с ЕК както по антитръстовото дело, така и по Северен поток, "опроверженията" за подписано съдържателно споразумение от Александър Медведев, което дойде на следващия ден, след подписите на Теменужка Петкова и Милер в Санкт Петербург, може по-скоро да се възприеме като опит за димна завеса.
Тъй като след провала на Южен поток, руската страна няма особено доверие, че България може да "прокара" проекта през ЕК, българската страна се е съгласила да реализира и финансира нужните промени в газопреносната си система, за да направи възможен пренос не само на посочените до 8 милиарда кубически метра газ за Унгария, но и 3 милиарда за Сърбия и допълнителни количества за Австрия - до посочените от премиера Борисов 15.4 милиарда кубически метра.
Едно е сигурно, няма начин рискът по тези инвестиции да бъде управляван от Булгартрансгаз въз основа на насрещни договори. Европейската комисия няма да го позволи, защото тръбите през България отново ще бъдат заети над 50 процента от Газпром, а нашите не правят нищо за осигуряване на равен достъп на "трети страни".
Следете за издаването на нов дълг под сурдинка, т.е. без да се дава детайлно обяснение. Ще се опитат да го направят през Булгартрансгаз, но няма да стане, защото на фона на инвестиционните му амбиции, приходите не са достатъчни. През БЕХ няма да стане - достатъчно са затънали в електроенергийни дългове. Остава държавата - затова следете МФ.
Защото това е личен проект гордост на Борисов и за него няма да жалим народна пара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар