понеделник, 2 януари 2017 г.

Цацаров обвини Трайков - прокуратурата като безопасна игла


Трайчо Трайков получи новогодишно послание от авторитета Цацаров за Нова година - обвинение в безстопанственост. Подробностите тук.
Изобщо няма значение какво е обвинението, важното е Пеевските медиите да го подхванат и да блокират Трайчо по време на предстоящите избори. Това, че прокуратурата е политическа бухалка за безразборно ползване срещу отрицателите на статуквото не е новост.
Те вече не са и толкова важни, защото сами се дискредитират - какво като отправят обвинения. За всеки човек, който може да изтърпи неудобството да разкарването по разпити, в които никой нищо не пита, но който е убеден в своята правота, тези обвинения щампи са досадна подробност и ненужен дискомфорт.
Както министърът в оставка Ненчев показва - няма никакъв смисъл да се играе нейната игра, просто трябва открито да се атакува Цацаров, като се иронизират политическите му дейности. Мой познат неотдавна сподели, че се чувства пренебрегнат от това, че няма обвинение, защото е сигурен, че са беззъбите обвинения са безопасни в съда. Така, продължи той, пропускам да запиша в автобиографията си "репресивен", не се знае утре може да потрябва документ.
Единственият реален проблем е връзката с Пеевските медии - защото Цацаров прекрасно знае, че няма да осъди нито един от нарочените от него политици. Тези, които може да осъди лесно, няма да обвини - едни си плащат, а други го подкрепят.
Схемата е проста - обвинение, заглавия в медиите и публична кампания, която да трябва да осъди посочения от Цацаров политик или бизнесмен, като го извади от уравнението на текущите властови баланси.
Това е претоплена "манджа" от преди шест години. Търсеха, търсеха и нищо - сделката е през борсата, където няма как да изключиш конкуренция.
Единственият проблем, че макар прокуратурата да има 5 процента рейтинг и 90 неодобрение (проценти, при които нито една институция не може да функционира, поради отсъствие на публична легимност), през медиите много хора се вързват на заглавията - все има нещо.
Един бивш президент има хотели - т.е. нещата са от явни, по-явни и най-елементарното разледване да може да направи обвинение, което да издържи в съда, но хората приемат това за "нормална" корупция - свикват. Но като им подхвърлят едно измислено твърдение и ... съзнанието веднага включва класическото "абе и този е маскара".
Ако българските антикорупционери и всички, на които им е мила съдбата на реформите - фокусират кампанията си срещу прокуратурата - няма да сгрешат, но ще загубят ценно време и ресурс да атакуват посредник, а не центъра на статуквото.
Цацаров в същност не е изобщо толкова силен или толкова значим, той е обслужващ персонал.
Същата прокуратура, която ще намери кусур за левче, спи здрав сън за милиардите, които бяха и се крадат всеки божи ден.
Смешници - тотална импотентност и слугинаж. Изживяват се като стълб на статуквото, а са безпомощни и по своему обречени, защото са на една седмица протести от оставката си.
Това, че Цацаров е над Господ изобщо не означава, че не е легитимна цел на народния гняв.
С тази скорост на собствена си дискредитация няма да се учудя, ако следващия обвинен политик, отиде да си получи "обвинението" с духова музика за да демонстрира тоталното си неуважение към прокуратурата на Цацаров и увереността, че от това нищо няма да последва.
Главният прокурор може и да е извън контрол и близко до Господа по възможности, но няма неговата изключителност и априорна легитимност.
Очаквайте следващото действие - това което не успяха да реализират с назначаването на Пеевски като шеф на ДАНС, ще се опитат да го реализират чрез служебното правителство на Радев в тандем с Цацаров.
Още нищо не сте видели.

1 коментар: