сряда, 4 януари 2017 г.

Рекорди в добива и в обещанията за съкращение - кое тежи повече?

Линк към броя на нюзлетъра по проблеми на проучването и добива

Новините за последната година на добива на суров нефт в Русия никак не предсказват значителни реални съкращения, съгласно поетите ангажименти към ОПЕК. Добивът през 2016 година стигна 548 милиона тона, а среднодневния добив за годината, плътно се доближи до 11 милиона барела, а за ноември дори стигна 11,2 милиона.
Нарастна и износа, който през миналата година е 235,8 милиона тона, което е 7 процента над аналогичните данни за 2015 година.
Подобна е картината и при природния газ, макар и с по-скромен ръст. Общият обем на добития природен газ е 640 милиарда кубически метра, като след Газпром, следват НОВАТЕК - 50 милиарда кубически метра, Роснефт - 27 милиарда, Лукойл - 18 милиарда и т.н.
От изнесените данни изобщо не личи нито намерение, нито готовност за съкращаване на добива на суров нефт, както очакват от ОПЕК. На последната за година прес конференция, проведена на 21 декември, заместник министъра на енергетиката Кирил Молодцов заяви в прав текст, че Русие се готви за нов рекорд през 2017 година, при това с по-изразена ръст в износа, отколкото в добива.
Тези 300 хиляди барела на ден, които Русия пое да съкрати, винаги могат да бъдат изчислени от най-високата база и реално да бъдат показани като цифри, без никакво отношение към реалните проблеми на свръхпредлагането на глобалния пазар на нефт.
В допълнение през 2017 година на пазара ще излязат нови количества от Казахстан - свръхнаходището Кашаган и от Азърбайджан, като само тези количества са достатъчни за да неутрализират всякакво съкращение в рамките на ОПЕК.
Реалностите на пазара на суров нефт са по-упорити от желанието на политическите лидери в страните производители на нефт.
Гравитация

Няма коментари:

Публикуване на коментар