петък, 12 август 2016 г.

Смяната на Сергей Иванов - Русия пред сложни събития

Освобождаваето на Сергей Иванов от поста шеф на администрацията на Президента e безспорно много важно събитие. Има много възможни обяснения - предстоящи избори, кадрова стратегия, но това са общи процеси. А отключващото събитие според мен е атаката срещу Медведев с подписката за неговата оставка и това, че се готви нещо значимо от Кремъл - примерно военна операция срещу Украйна за да "решат завинаги" въпросът със статута на Крим.
Известно е, че Сергей Иванов бе дълго спряган за заместник на Путин, но след това "лаврите" обра Медведев. Путин държи на Медведев и след като редица анализатори и медии свързаха подписката с хора от администрацията на Президента - Путин е предприел тази стъпка. Иванов, разбира се, беше от силовиците, изключително консервативен и националист, изключително предан на Путин, но по някакъв странен начин беше предпочитан за контакти от Запада. Казва кое може да се постигне, кое не и така не губи време - така са нещата, които съм чувал за него. Путин няколко пъти го използва, включително за да отправи ключови послания пред срещата в Мюнхен. Изпълняваше и важни лични мисии. Освобождаването му е знак за турбуленции или за важни ходове на Кремъл. Няма вече близки, няма недосегаеми. Битката за оцеляване стигна до Путин.
Той пренарежда властта и се готви за деня Х - когато ще трябва да освободи Кремъл. Шансовете това да стане по мирен път намаляват с оставянето на власт прекалено дълго.

1 коментар: