четвъртък, 11 август 2016 г.

Случаят "Бююк" - пример за завоя на Изток?

По случая Бююк разни чиновници се опитват да спасят честта на премиера, който очевидно е разпоредил по политически мотиви, а ДАНС, Дирекциите към МВР и Агенцията по бежанците, са изпълнили поръчката, като са я облекли в тромава и недостойна аргументация. Понеже не се справят медийно, утре ще имаме удоволствието да чуем Истината с Неговите думи. 
За да не Ви затруднявам - ето списък на невъзможните за опровергаване факти. Да започна като напомня, че България е правова държавата. Когато има решение на българския съд, а той е единственият който у нас може да лишава гражданите - наш или чужд от права. Вие е добре да се ориентирате по него дали дадено лице представлява опасност и може да бъде екстрадирано. Институциите, в това число МВР, прокуратура, служби и т.н. представят аргументите си там в състезателен процес.
Това е разликата между Живковата и съвременната България, или поне така трябва да бъде. 
Идиотски е аргументът с изтеклата валидност на документите му за самоличност. Преценете сами : Бююк бяга от турския режим, а нашите "гении" очакват турското посолство да му удължи срока на валидност на паспорта.!? Това си беше съгласувана с турските власти акция по отвличане на лице на чужда територия, което не е угодно на Ердогановия авторитарен режим. 
Целият този тип реакции на чиновници от разни институции, които виждаме от екрана, за да оправдаят мафиотския тип операция по предаването на "предателя" Бююк, ми напомниха на вечния милиционерски манталитет сред службите и МВР. Тези хора прекрасно знаят, че говорят небивалици, но не им пука, защото е важно Началникът да е доволен. 
И след това питате дали нещо у нас е променено?
Милиционерският манталитет никога не е напускал не само българската политика, но и МВР и службите. Спешността и прегазването на закона означава само едно - искали са Бююк да няма шанс да обжалва и да оцелее. Да му бяха издали направо смъртна присъда.
Сега най-много да има операция по замитане на следите, някой на по-ниско равнище да пострада и така ..... до следващата мафиотска операция.
Това, което ни отличава драматично от милиционерския или соцпериод в развитието ни е именно уважението и спазването на човешките права. А "сделката" с Бююк - защото никой не може да ме убеди, че става дума за нещо друго освен за политическа договорка, си виси "със страшна сила" като символ и ориентир на неслучилите се реформи, в това число и в съзнанието. 
Напомням - нито Гюлен, нито неговата организация са определени, извън Турция, за терористични, нито конкретното лице е обект на предследване в ЕС.
Утре ще видите и главният организатор в операция "Бююк" - премиерът Борисов, който ще се ядоса на журналисти, че не оценяват неговата саможертва. След това ще ни залее с "висши съображения", включително колко героична е тази постъпка, защото ни е спестила бежанци от Турция и ни е защитила от напастта Гюлен. Нали това е последната версия, която тук лансира и турския посланик - имали сме училища у нас, които се финансирали от Гюлен и те са били заплаха. А се оказа, че истинският проблем са финансираните от турската държава имами и религиозни училища.
Истината е толкова мрачна, че дори не искам да открехвам "вратата". И пак както често напоследък, Борисов ще изнесе сказка колко е трудно международното положение, как успешно и само той може да лавира и прочие "бисери" от неговия арсенал.
Помня една подобна "ювелирна" операция по "спасяване" на двама българси шофьора с негово участие преди години, която трябваше по замисъл да го утвърди като медиен герой, а завърши трагично поради грешни преценки и грешни действия, които лишиха шофьорите от шанс да оцелеят. Има толкова много съвместни - на български и турски политици и олигарси - бизнес схеми, които се реализират през и със знанието на турските власти, включително и Ердоган.
Какво тук значи животът на един Бююк?
И накрая Бъчварова ще бъде виновна!?!
За съжаление българските медии се държат сервилно по темата. Разбирам ги защото много от тях зависят от публични средства. Но честта на журналистическата професия е над всичко. Не е толкова трудно да се зададат и да се получат отговори на трудните въпроси, без значение дали ще нервират Борисов. Включително по-горе изложените, включително да попитаме кой ще поеме отговорност за живота на Бююк, който е потърсил приют от Ердогановата власт?. Гърците не пуснаха военните които избягаха. В момента върви "лов на неверници", включително последните случаи са на "изчезнали" военни дипломати от посолството в Атина след като са били привикани в Анкара. Това ли ще бъде начина по който ще третираме всеки недоволен от режима на Ердоган. С какво Борисов е по различен или по-европеец от новия турски "султан"?
От доста време се говори, че Борисов търси нов курс на Изток, който освен флиртове с Русия, включва и "игра" с Турция. 
Лъжат Ви като Ви говорят, че сближаването между Русия и Турция непременно означава повишени рискове и проблеми за България. Да, рискове има, но те не са повече от преди, защото от срещите на върха между двамата авторитарни лидери, те не стават непременно и задължително по-силни. 
За това ще пиша отделно - засега изчаквам задължителната дистанция от срещата в Петербург. Но никъде и при никакви обстоятелства не можем да оправдаем игри с човешки живот, които се представят като висша политика или защита на националната сигурност.
Медиите мълчат, институциите колянопреклонничат. 
Ето имате вече ясен пример на новия, евразийския Борисов. Харесва ли Ви? 
Ние можем да спорим относно различните виждания за пътищата на развитие, за качествата на идеологиите, на религиите, но абстрактните ни пристрастия не струват и пукнат грош, когато търсим извинение за колективната си /не/сигурност и благоденствие за сметка на нещастието и живота на отделния човек.
Това вече не е моята страна, нито моето правителство, нито моите лидери. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар