петък, 3 юни 2016 г.

КлубZ: Координирана паник атака

Линк към оригинала в КлубZ
В няколко сайта се провежда координира паник атака по чувствителни за енергетиката ни теми - изхода от арбитража в Женева, обслужването на кредитите на БЕХ и състоянието на НЕК - липсата на ликвидност и необходимостта от ново повишаване на цените на електрическата енергия. По профила на участвуващи "автори" и медийни платформи е лесно човек да съзре общия знаменател и замисъла - да се всее паника от произволното съчетаване на отделни сами по себе си тревожни събития в напълно произволен катастрофичен сценарий. Да се извади правителството от равновесие и да го принудят да сгреши.
Силите са ясни - библиотекаро-сараите, които след последните кадрови размествания в енергетиката загубиха позиции. Те спретнаха и сагата около Овергаз в началото на годината и успяха да подведат премиера.
Първата линия на атака са произволните интерпретации с неблагоприятен, според тях, изход от арбитражното производство по казуса Белене. Не за пръв път в медиите се пускат абсолютно безпочвени слухове, които целят да опънат нервите на управляващите и да ги принудят да напуснат зоната на спокойните и аргументирани решения. Поредната партенка е, че "анонимен източник" близък до Росатом  (за достоверност в европейска столица), предупредил, че решението  предстои скоро. И тук местните проксита бързат да внушат, че губим над милиард евро - т.е. пълния размер на претенцията на АСЕ. Не мога да зная решението, никой не го знае. Но познавам делото и ще се задоволя да кажа, че подобни опростенчески виждания издават пълния непрофесионализъм и далечина на авторите на тези хибридни операции от реалния проблем. Делото никак не е едномерно и в никакъв случай няма да завърши с решение от една линия в което някой някому ще дължи една сума. България има своите шансове, особено що се отнася до нетния ефект. Имаме основание да се гордеем, че за пръв път отстояваме своя интерес в арбитражен съд срещу Русия, макар и не по своя воля.
Знаете ли кой губи най-много от тази ситуация - местните и руски посредници. Те и сега се стремят да внушат, че е по-добре да има извънсъдебно споразумение за да кешират своята роля като незаменим междинен фактор. Слава богу - сегашният екип в енергетиката не се хвана на въдицата и затова сега му спретват шок атаки.
Втората партенка, която върви успоредно, че дълговете на БЕХ не се обслужват и че предстои за някой от тях предсрочна изискуемост. Внушението, че има координация "извън България" между решението по Белене и действията на консорциума кредитирал БЕХ /логиката тук е, че кредиторите ще потърсят начин да ги поискат предсрочно от БЕХ поради влошена перспектива след "негативна присъда"/. Това е пар екселанс активно мероприятие и Борисов може отново да преосмисли уверенията си от вчера, че тези кръгове нямат влияние у нас. Винаги има някаква доза истина и тревога в основата на всяка добра манипулация, която обаче се изважда от контекст и се взривява като внушение, за да може в края да има ужас и паника. Междувременно и в рамките на активното мероприятия постоянно ще се сочат американските централи като виновни за "катастрофата" причинена от тегления кредит от БЕХ. Предлагат и съшити с бели конци варианти за уреждане на ситуацията - примерно реакторите по Белене да бъдат разположени в Козлодуй или нещо подобно.
Третата линия са импровизации върху тежкото състояние на НЕК. Счетоводно нещата могат и да изглеждат добре, но компанията е далеч от нова ефективна структура, която сама да се изтегли от тежката ситуация.
Целта на поредния опит за катастрофическа синергия на отделни хипотези е да принудят министъра на енергетиката да подаде оставка, да имплантират вируса на тревожното очакване прерастващо в паника и да принудят премиера да приеме версията на тези кръгове за управление на енергетиката и изхода от кризата, включително с връщането на техните кадри.
Не е тайна за никого, че тези сили не веднъж са успявали да принудят премиера да взема прибързани и емоционални решения. Не вярвам този път да се получи.
Няма нищо, което да определя ситуацията в момента в енергетиката като терминална или катастрофична или извън контрол. Състоянието е тежко, много от проектите буксуват, но паниката е не само неуместна, но като познаваме източниците на поредното дестабилизационно усилие можем да бъдем сигурни, че отчаяните опити за активни мероприятия през "затихващи" медии е доказателство, че посоката и политиките на промяна са в правилна посока и вече засягат интересите на кръговете и хората, които вкараха енергетиката в тази хронична криза.
Ако има урок за вземане от създалото се положение, той е че правителството и управляващата коалицията трябва да разберат, че няма опция да не правят реформа и да се договорят с опонентите си като разпределят зоните на интереси и правилата за ненамеса. Срещу себе си имат притиснат до стената и решен на крайни действия опонент, който е лишен от главния си източник на ресурс за съществуване - постоянни и безконтролни проекти в енергетиката. Ако управляващите не използват целият си властови ресурс за да ограничат и пресекат, включително чрез службите, каналите по-който се блокират реформите и изтичат ресурси, които иначе трябва да отидат за стабилизиране на енергийния сектор, това правителство е обречено. Снизходителното отношение, което позволя на дестабилизаторите буквално да финансират тези хибридни атаки чрез бизнеса и позициите си в енергетиката, не може да бъде оправдано с никакви балансиращи политики. Ако не бъде преодоляна тази съпротива България е обречена да не почуства благоприятните ефекти на либерализация на енергийния пазар, преструктурирането на енергийните дружества, антикорупционата битка и и диверсификация на енергийните източници

Няма коментари:

Публикуване на коментар