четвъртък, 2 юни 2016 г.

За Цвети, Гришо и скритите ползи да играеш за идеална цел - честта на националния

Много бих искал тези думи да стигнат до Гришо. Те са по повод на Цвети Пиронкова и темата национален отбор и психика.
Цвети със сигурност е различна от Гришо. Тя не блести с новини около себе си, което и позволява да се фокусира във важни моменти. При равни други условия способността за фокусиране е функция на котвите и стълбовете в съзнанието, които можеш да мобилизираш мигновено за постигане на цел.
Цвети си поставя малки и скромни цели - това няма общо със спортната амбиция да бие всеки срещу когото излезе на корта. Но тя е освободена от психическата преса, че трябва да го направи "на всяка цена". За това на корта тя може да си позволи да се радва на играта си.
Цвети играе за националния отбор - и това и дава допълнителен психологически темел. Това е важна част в посланието ми към Гришо. Със сигурност участието в мачове на националния отбор е в конфликт с възможността да изкараш пари или точки на някой престижен турнир. Но се лишаваш от котва в съзнанието, от дистракция, която е важна за да можеш да не се свръхфокусираш върху комерсиалните или пиар елементи - това което пак го правиш за да бъдеш известен, а тази известност от време на време да превръщаш в пари. Това е "машиния" синдром. За нея пребиваването на корта е част, при това не доминантна част, от бизнеса.
Да играеш без пари за България и да защитаваш идеална цел - чест - е супер важно защото преследваш цел без рутинната мотивация на пари или точки.
Браво на Цвети - да, няма системност и вероятно ще чакаме до следващия и успех, може би дълго. Но това не се дължи на нея - тя е изграден характер. Дължи са на липсата на система зад нея, не само ура журналистика, но онази устойчива, тиха и упорита работа по превръщането на възможността в успех. Може би тя успява именно благодарение на тази липса. С психиката на самотния вълк. Не зная - не съм специалист. Само зная, че тези хора правят чудеса за България и трябва да им помогнем. Не толкова на тях, колкото на себе си като държава с точната доза възклицание и тишина. За да имаме много Пиронкови и Димитрови след тях - деца, които никога не престават да се усмихват.

1 коментар:

  1. Не мога да се съглася! Това че Гришо отдава по-голямо значение на Пи ар акциите от Цвети, не го прави по-лош нито като човек, нито като играч. В спорта единствено значение има колко си добър, а в случая безспорно Гришо е бил
    и все още е по-напред в ранг-листата. Приходите от реклама нито могат да компенсират слабите места в играта, нито да направят накого шампион. Другото е БГ манталитет: "ама защо тоя печели толкова пари, а аз не"?!

    ОтговорИзтриване