понеделник, 20 юни 2016 г.

ДАНС ще следи Баранов? Сериозно?

ДАНС в частта си контраразузнаване се занимава със заплахи за нашата сигурност на територията на страната. Не е тяхна задача да се следят публикации в чужди страни - това е задача първо на дипломатическите ни мисии - доколкото става въпрос за открити източници и на външното ни разузнаване, ако става реч за по-трудни за достъп източници. За да не вкарвам колегите в режим на обяснение - почти всичко, което днес се прави е с открити източници и в открит режим. Най-добрата информация е публична, Проблемът е, че тя е толкова много и толкова неструктурирана, че трудно се осъзнава и обработва.
Публикацията на Баранов е събитие е от миналата година - ако нашите власти не са били предупредени тогава, защо? Все пак е публично достъпна и е въпрос на регулярен мониторинг на информационната среда. Ако пък са били известени, защо не са реагирали. Не е тайна, че много често дипломатическите мисии и службите ни предпочитат да не изпращат информация, която не е политкоректна или би поставила топ хората в управлението в ситуация да трябва да реагират. При това непопулярно.
Поставям ребром въпроса - аз имам забрана да посещавам Русия, тъй като руските власти и посолството тук смята дейността ми за "заплаха за руските интереси". Тяхното право - суверенно. Никога не съм коментирал.
Не си спомням да съм казвал, че Русия трябва да се дестабилизира, че трябва да назначим наши хора на власт и че всички на ръководен пост, още повече руския народ са "предатели". Но имам забрана.
Не получих особена подкрепа или защита от официална власт, с малки, но забележителни изключения. Не го и очаквах, не и от хората, които се стряскат при споменаване на думата Кремъл или Русия.
Питам министър председателя - при всичко казано, написано и наговорено от господин Баранов - единственото еднократно е случайността с която е направил вътрешен анализ достъпен на публиката - има ли основание да го обявим за нежелан гост, като му бъде отказана виза и достъп. Защото няма никаква пречка за него да дойде в центъра на София по покана на местните русофили, както това направи ударната пропагандистка група "Нощните вълци" и да обяснява на българите, че Русия няма нужда от стабилна България, ново правителство, че сме предатели и други подобни "откровения".
След това да попитаме официалните руски власти дали казаното от Баранов представлява официална руска позиция - да ги вкараме малко в обяснителен режим, както направиха по повод на "флотилията"..
За протокола. Няма нужда да се забранява достъп до България за когото и да било, още по-малко на руски граждани, които нямат отношение към висшата политика. Там забраните се налагат при изхода от Русия и в този смисъл не трябва допълнително да утежняваме положението им.
Не става реч и за мен, а да пазим авторитета на страната си. Не да стряскаме съюзниците си с отказа се защитаваме съвместно от руската опасност, която само Борисов не вижда, защото очевидно е част от друга система за сигурност или информация. Защитата на Черно море от НАТО ще се случи с или без Борисов.
Големият плюс на ситуация е, че премиерът разкри същностна страна от своята политическа и житейска философия, която дълго време остана на "сянка", далеч преди изборите. Вероятно на нея разчита и на изборите.
Иначе ДАНС може спокойно да се занимава с националистическите групи, които се обучават от руски инструктори, с енергийния шлем и източените милиарди от енергетиката, с откровения грабеж на гърба на данъкоплатците на БТК от ВТБ с фронтмен Спас Русев. Странното е, че размера на "спестената цена" в сделката странно съвпада с едни други дължими пари на Русия в енергийната сфера. Не случайно някой говорят за задкулисен суап.
Тепърва ще става интересно и жежко - не само защото е лято.

Няма коментари:

Публикуване на коментар