вторник, 5 април 2016 г.

Пред БНР: "Досиетата Панама" тепърва ще дават плодове

Линк към звуковия файл и оригинала на сайта на БНР

Досиетата Панама" тепърва ще дават своите плодове. Темата не е нова, просто сега в нея влизат и по-пикантни за медиите проблеми за ръководители на авторитарни режими, футболни звезди или хора, които правят новините, но това е процес, тръгнал от самото създаване на офшорните зони. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Илиян Василев:

 
В никакъв етап от развитието на офшорните зони правителствата не са били беззащитни. Те просто са били под влиянието на значителни и силни лобистки кръгове, които са се възползвали, от една страна, от офшорните зони, а от друга страна, те са станали възможни именно заради бездействието на тези правителства.
Ефектът от разкритията за здрави общества ще бъде оздравителен, а за общества, които нямат такъв институционален инстинкт за борба с такива явления и смятат за нормално висши политици да крият пари и да ощетяват държавата с това, че не плащат данъци, ефектът няма да бъде голям. В България ние не страдаме от липса на информация за злоупотреби с власт, пред очите ни правят подобни разкрития и институциите мълчат. 
Не е никаква тайна, че в центъра на София, на Орлов мост, се организира протест на таксита, които са притежание на някакъв странен човек от Кипър. След това един голям бизнесмен, който сега изпадна във временна немилост, изведнъж започна да купува с неясни средства активи, които след това продаде и изведнъж те станаха законно притежание, тоест той започна да притежава законни средства. Друг пък бивш български президент, една абсолютно елементарна от гледна точка на хората, които разбират от финанси и счетоводство операция, стана голям притежател на хотели. Изобщо българската медийна действителност е изпълнена с подобни примери, но институциите не правят нищо.
Без съмнение офшорните зони ще бъдат предмет на все по-голяма рестриктивна регулация от страна на финансовите и данъчните органи, обобщи Илиян Василев. Той предвижда затягане на контрола в Европа и не изключи позитивен ефект на "Досиетата Панама" върху Китай и китайския модел заради присъствието на няколко членове на политбюро в разкритията. Данните няма да разклатят позициите на руския президент, смята анализаторът:
Със сигурност ще има затягане, защото в Европа също има такива удобни звена офшорни зони. Те не са само около Лихтенщайн, Швейцария, островите около Великобритания, но такива офшорни зони има в самата Холандия. По-важното е дали Европа ще се реши да проведе такива ограничителни режимни мерки върху притежанието на активи от холдингови структури в офшорни зони, които не разкриват крайния бенефициент, тоест крайния притежател. Това за България е задължително да се направи...
Разликата между американската данъчна служба, германската данъчна служба и нашите, включително руската, по отношение на разкриване на данъчни престъпления, е от небето до земята, изтъкна още Василев. По думите му, всеки запознат с дейността на данъчната служба в САЩ и острата ѝ борба срещу данъчните райове, не е изненадан, че проблемът не е симетричен и няма толкова американски граждани в тези зони. 

Цялото интервю на Борислава Борисова с Илиян Василев чуйте в звуковия файл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар