вторник, 15 март 2016 г.

Фактор: Сирия - "изтеглянето" на Русия и сянката на петрола

Още при решението президента Путин за въвеждане на войска в Сирия беше ясно, че това е авантюра с доминантен пиар елемент. Нито количеството на войнския контингент, нито броя на самолетите или въоръженията бяха в обеми, които да докажат желание и готовност за постигане на превъзходство или победа. По оценка на израелски военни експерти за реална победа срещу Ислямска държава Русия трябваше да прехвърли над 250 самолета и да съсредоточи не по-малко от 150 хиляди души армия на терен. Мащабите на логистичната поддръжта и цената на подобна операция бяха очевидно извън възможностите на Кремъл.
Русия постигна главната си цел - до установи постоянна военна бада и присъствие в Сирия, фор пост от който ще може да защитава режима на Асад и това, което е по-важно да договори оставането си дори и след като него го няма. Това е планът.
Не е трудно да се предположи защо за пореден път Путин предприема "неочакван" за Запада ход,  Самият факт, че е "неочакван" почти със сигурност предполага ,че не е част от съвместен план на САЩ и Русия за урегулиране на ситуацията в Сирия. Ще Ви дам жокер - прочетете изявленията на Обама за Путин отпреди няколко дни. " Фактът, че той нахлу в Крим, - посочва Обама, - или че се стреми да подкрепи Асад не го прави глобален играч. Истинската сила означава, че можеш да постигнеш целите си без да прибягваш до насилие". Тази дефиниция на силата със сигурност не е в библиотеката на Кремъл. Нито икономика, нито енергийно оръжие - какво остава от Русия тогава?
Преди да се коментира в дълбочина, трябва да се уверим, че декларираното отговаря на действителността, т.е. трябва да видим точно какво и доколко Русия ще изтегли от Сирия.
Факт е, че операцията стана прекалено скъпа и въпреки геополитическата и значимост Кремъл не може да си позволи да я продължи безконечно, още повече да я ескалира до победа. Затъването, за което всички предупреждаваха вече е факт и призрака на Афганистан не просто броди, той изпъква.
Путин е пиар политик и със сигурност в обявеното в ефир нареждане в присъствието Лавров и Шойгу търси информационен ефект.
Решението за изтегляне идва буквално мигове след "разкритията" на Лавров за участие на турски военни части в боевете на сирийска територия и най-вече след обявеното намерение на САЩ да засилят присъствието си в Сирия. Може да се спекулира относно мотивите, но е факт, че от гледна точка на текущите тенденции, перспективите за по-подходящ момент за изтегляне от Сирия в бъдеще са незавидни. И сега загубите са на достатъчно високо равнище, а ангажирания от Запада противостоящ ресурс в Сирия става все по-голям.
Един от големите успехи на Русия, бе успешното неутрализиране на части от антиасадската опозиция и най-вече спечелването на кюрдите на своя страна.
Няма никакво съмнение, че войната в Сирия ще се води с проксита, за да се избегне конфликта между "големите".
Моят прочит на ситуацията включва още два значими фактора, които обясняват сегашното действие на Путин, които остават извън радара на внимание на медиите.
Първият са бежанците. Все по-отчетливо Западът обвръзва бежанците с руската външна политика и хибридната война с Европейския съюз. Канцлерът Меркел нареди на германските служби да разследват съпричастността на руските специални служби с опитите за дестабилизация на страната, най-видим от които е проекта "Лиза".
Предстоят нови вълни от бежанци и Кремъл иска на конвертира новината за изтеглянето си в аргумент за своята несъпричастност. Не е тайна, че основният удар на бежанската вълна от миналата есен бе свързан именно с руското военно присътвие в Сирия. Подготовката за нова бежанска вълна вече е ход, не е нужно да се заостря вниманието върху активната роля на руските специални служби и най-вече върху ситуацията в Сирия, като непосредствен генератор на бежанци.
И последният - вероятно най-валиден "скрит" аргумент - това са маневрите около координацията на усилията между Русия и ОПЕК за да възстанови обърне тенденцията на спад в цените на суровия нефт чрез замразяване на равнищата на добив. Това е отчаян ход, но безалтернативен за Москва, тъй като ситуацията в страната деградира с темпове, които налагат все по-често режим на извънредност и пряко управление от страна президента Путин. Поредицата среднощни заседания предполага военновременен режим и очакване за социален взрив - особено на фона на икономическите и финансовите новини. Няма как да се съвмести желанието на една част от икономическия екип да изведе икономиката от низходящия свредел чрез публични инвестиции с усилията на Централната банка да задържи срива на рублата. Не е тайна, че опитите за наливане на средства в икономиката не доведоха до никакъв резултат, освен потъването на средства в джобовете на приближени олигарси. На този фон разбирателството с ОПЕК е вероятно най-важния външнополитически фронт за Кремъл и ключ към стратегията му да се спаси.
Военната операция в Сирия обтегна до крайност отношенията със Саудитска Арабия и страните от Залива, което силно ограничава способността за намиране на компромис. Не един или два пъти Риад предупреждаваше Кремъл да се изтегли и прекрати атаките срещу сирийската опозиция. Стана очевидно, че без успокояване на страховете на нефтодобиващите страни от ОПЕК Русия не може да постигне нищо значимо на преговорите по координация на политиката си за контрол върху пазара на суров нефт.
Едно е ясно - енергийното оръжие на Русия и ОПЕК е успешно обезвредено от Запада. Дори и да се договорят за задържане на ръста в добива САЩ и ЕС разполагат с привилегията да раждат постоянни и все по-силни технологични отговори на линейната външна политика на Русия.
Владимир Путин има все по-малко полезни ходове и все по-малко дни в Кремъл.

1 коментар:

  1. Приятели,

    Не бързайте нито с веселбата…, нито със сълзите…

    - При провеждане на сериозни военни операции, а тази в Сирия е такава, се налагат така наречените "Оперативни паузи"... По време на паузите се обобщава бойния опит, ефекта от използване на нови и по-стари системи, реорганизира се личния състав и командирите, извършват се технически дейности по техниката, монтират се нови системи, попълват се материални запаси... и след 10 - 15 дни армията е готова за нов етап във войната... Може да има и конкретни поводи, като използване на техника и въоръжение, което е особено опасно и променя "правилата” за водене на бойни действия...
    (Например:
    - Използване на модернизираните български ПЗРК "Стрела"-М..., с които в Афганистан американците направиха почти 100 поразии на руските ВВС... Наскоро американците брутално ни “натиснаха” да свалим от въоръжение нашите 500 бр. “Стрела”-2М и да им ги подарим, като бракувани…, а къде са сега част от тях или всички те никой не знае…)

    - До седмица започват пясъчните бури в Сирия и следващите 30 дни няма да спрат, а през време на тази принудителна пауза… По време на паузите се водят преговори, но... се води и интензивно разузнаване... и се изчаква Военен и/или Политически момент за подновяване на бойните действия..., защото Русия никога няма да напусне военните си бази в Сирия...
    (Никой, дори и руснаците, не "хвърля на вятъра" няколко милиарда долара..., без да "гони" конкретни дивиденти...)
    До сега…:
    - Поръчките за руски оръжия се изравниха с американските…
    - Русия се върна в световната политика през парадния вход и на бял кон…
    - Понеже санкциите ну убиха руската икономика, значи я направиха по-силна и самодостатъчна…
    - Турция изпадна в тежка вътрешно-политическа криза и изпадна в пълна изолация на световната политическа сцена…

    В Сирия, обаче, наистина нито един от проблемите не е доведен до завършек и както се казва...:
    - "Най-интересното" (кървавото) в Сирия тепърва предстои... и… Русия ще бъде помолена, този път от световната общност, пак да въведе ред и не само в Сирия…
    (Америка ли…? Засега тя е в тежък политически нокдаун…, а новият и Президент, Тръмп, ще поведе херектерната за всички америдански демократи “изолационистична” политика и ще си прибере американските хулигани в зелени униформи…, външния дълг мина 19 трилиона долара и…, и на Америка и предстои фалит…)

    .

    ОтговорИзтриване