неделя, 20 март 2016 г.

Мениджър: Посланик Чижов за новата цел на Москва у нас

Линк към оригинала в Мениджър

Трябва да бъдем признателни на посланик Чижов за неговата откровеност, защото от нея разбираме повече отколкото ще разберем от президента Първанов и премиера Сакскобурготски за целта и резултатите на визитата в Москва.
В публични слушания, предададени от турския вестник Хюриет, Чижов разказва за новата визия на Кремъл за възраждане на проекта Южен поток, която доразвива стратегията за "клещите" на газовите потоци на Газпром от север и юг. Постоянният представител на Русия при ЕС аргументира теза, че Южен поток е възможен дори и без Турция /по класическия маршрут той минаваше през турската икономическа зона/, тъй като "можем да прокараме новия газопровод от средата на Черно море...след като, ...Русия завладя Крим в едностранен порядък".
Оставяме настрана преднамерената дързост на Чижов, който прекрасно знае, че в условията на санкции, няма как ЕС да даде съгласие за подобен проект и България пак е поставена на "бавен огън". Руският топ дипломат прекрасно съзнава провокативния характер на казаното, което обаче осветява задкулисните усилия на български политици и ръководители на български енергийни дружества за съживяване на дегизирания като "български", т.е. европейски, Южен Поток.
Ето Ви контекст за разбиране на една от целите на посещението на президента Първанов и експремиера Сакскобурготски, известни като привърженици на големия енергиен шлем и производните проекти, в Москва.  
Контактите на експертно равнище по възраждането на Южен поток, с участието на ръководители на български енергийни дружества, са безбройни и достатъчно интензивни. 
Виж усилията и в обратната на интересите на Москва са повече от скромни, в това число по линия на либерализацията и диверсификацията. 
На 1 март изтече поредния "краен" срок, поет като ангажимент пред ЕК, за сключване на междусистемно споразумение между ТСО на Гърция и България, които трябва да "отворят" реверсивната връзка на Сидерокастро-Кулата. Това щеше да отвори първия напълно независим маршрут за навлизането на неруски газ у нас, включително като ни свърже с глобалния пазар на втечнен природен газ, при това веднага. Но никой не си мръдна пръста, защото енергийни шефове фокусират усилията си върху реализацията на черноморския транзит на руски газ към България. След новината за подписаното споразумение между Едисън, ДЕПА и Газпром в Рим - многоходовата комбинация стана явна.
И в София политиците се задействаха.
Тъй като не може да се разчита нови избори да доведат проруско правителство у нас се задейства плана за отстраняване на ДСБ, изолиране на министрите на РБ в правителството и на хората от ГЕРБ, които държат на евроатлантизма и на коалицията в дясно..
Ако Ви направи впечатление "опозиционната" ДПС се обяви против нови избори. Това е сигурен признак, че отново се изпробва варианта през Цветанов ГЕРБ да направи малцинствено правителство без РБ, но с подкрепата на ДПС, за да се прокарат новите енергийни проекти и интереси на Москва.
Пеевски се оттегля с кеш от проблемни активи като Булгартабак, защото е прекомерен репутационен риск, пък от бъдещ бизнес на компанията няма - само проблеми, гарнирано със социално, респективно политическо напрежнеие. Вижте кой купува дяловете от него, защото няма никаква логика акциите в Булгартабак, миг след като концернът е обявил, че губи основния си пазар, да останат на тези нива? 
Затегнете коланите - бежанците няма да ни дестабилизират, кавгите в дясно не са смъртноопасни, нито пък леви или националисти могат да разтърсят държавата. Но атаките на Кремъл с местните проксита, които се борят за оцеляване на гарантиращия им благоденствие и власт модел, ще вкарат България в продължителен и все по-силен земетръс.
Чижов има едно рядко за дипломацията качество - откровеността.
Качество, което нашите политици рядко проявяват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар