четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Хибридната дипломация на Рогозин - провал и като дипломати и като търговец

Туитът на Рогозин е израз на слабост, въздишка след неуспех. Тя потвърждава самооценката му за неспособността на Русия след украинската криза да поддържа и разширява пазарите на руска военна техника в Европейския съюз и НАТО.
Освен всичко друго търговията с оръжие и бойна техника са ключов източник на средства за реструктуризация и модернизация на Военно-промишления комплекс на Русия в особено трудна среда за ресурсно осигуряване на плановете на Путин за превъоръжаване на руската армия.

Бе потвърдена "славата" му на "loose cannon" - политически хулиган, който разбира се напълно се контролира от Кремъл. Опитва хибридна силова дипломация, но изказването му цели да замаже личния му провал и по двете направления - той отговаря за ВПК и е от първостепен интерес и негово задължение да се държи като добър търговец на руска техника и да не отблъсква потенциални клиенти - и сега има договори за изпълнение, а и за в бъдеще не се знае как могат да се променят нещата.

Трябва да се познава историята на поддръжката и модернизацията на руските МИГ-ове, за да се прецени изказването на Рогозин. Тотален срив в изпълнението на договорите по доставки на части и по реализацията на ремонти работи - нито бюджет, нито срокове бяха спазени.
Въпреки огромното търпение и добра воля от българска страна, Русия на практика доказа, че не е в състояние да модернизира МИГовете и да ги приведе в съответствие с натовските стандарти. А вече има и ембарго върху износа на западна авионика и няма как изобщо да се реализира хибридната схема руска модернизация със западни технологии.

Изказването му е отражение както на посредствена дипломатичност, което не е изненада - в дипломатическите кръгове няма мнение за него като добър дипломат. Не всички в Кремъл ще се зарадват - веднъж вече направи гаф като заплаши, че Русия ще спре доставките на ядрено гориво за АЕЦ на Украйна и се наложи спешно да го поправят. Добре е руския МИД или Кремъл да помислят с какво този тип хибридна "дипломация" допринася Русия да остане с партньори, да не говорим приятели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар