сряда, 24 август 2022 г.

Интервю за Euractiv: Целта на някои е да си върнат комисионните от "Газпром"

Целите на президента Румен Радев и на Москва съвпадат, макар, че Радев изпадна в неудачен момент, защото има война в Украйна и той не може да продължи това, което Бойко Борисов правеше. Той иска да възроди схемата с „Турски поток“, като попадне под сянката или като опакова отношенията си с Кремъл, като отношения с Турция. Но я няма Меркел в Германия, нито Тръмп в Белия дом, за да може това да се случи.

Това коментира енергийният експерт и бивш български посланик в Русия Илиян Василев в интервю за EURACTIV България.

Според анализатора България към момента няма да подпише дългосрочни договори с „Газпром“, не защото определени кръгове не искат, а защото не може.

„Това не може да се случи. Големият проблем на сегашното правителство, което се мъчи да направи завой, заедно с всички тези, които се стремят да превърнат „Газпром“ в някаква религия, както ги наричам „наркозависими“ от „Газпром“, е, че те отказват да проумеят, че Русия в момента води война, а енергийният гигант е оръжие на Русия, а не просто търговска корпорация, с която да се преговаря“, обясни Василев.

Според него тези хора не ги интересуват техническите параметри и на какви цени ще купуваме, а ги вълнува газа от „Газпром“, „за да могат да потекат комисионните към сделките“. Василев посочи, че не бива да забравяме, че като се прекратиха доставките на газ от Русия в края на април, веднага секнаха и комисионните, защото те са функция на количествата газ, който се доставя.

Анализаторът смята, че най-добрата опция е да получаваме газ, без значение от какво разстояние идва, като е важно да е с репер към най-добрата борса. Той уточни, че европейските борси не могат да служат като репер, защото са изключително непредсказуеми и зависят изцяло от пазарите на производителя. Най-добрият вариант винаги е бил газ, които да е вързан към американската ставка, например „Хенри Хъб“ е най-ликвидната борса.

Прогнозата му е, че ще получаваме доставки от „Газпром“, но не преки, а през различни фирми.

Служебният енергиен министър Росен Христов обяви на 19 август, че България ще приеме само един от уговорените от предишното правителство седем танкера с втечнен газ, предложени от доставчика „Шиниър“. Кабинетът на Радев беше обвинен от редица анализатори и „Демократична България“, че целта е да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и трябва да се обвържем отново с „Газпром“. Причината за обвиненията е, че това „връзва ръцете“ на следващото редовно правителство, което може да започне работа най-рано в началото на ноември и няма да има достатъчно време да договаря количества газ за попълване на дефицита при вече започнал зимен сезон.

Според Василев служебното правителство само се поставя в условията на остър дефицит.

„Седемте танкера бяха най-добрата опция. Затова пък първата идея на служебното правителство беше да направи търг и някой да представи по-добра възможност и тогава да отхвърли американския втечнен газ, но такава нямаше. След това развалиха сделката с каргата, с измисления предлог че няма слотове“, обясни той.

Енергийният експерт обясни, че тази сделка е била уредена с помощта на Европейската комисия и правителството на САЩ при добри условия, а какво се случва сега  – „гоним Михаля“ .

По повод на заплахите на някои политици и коментатори, че България може да изпадне в тежка енергийна криза през зимата, Илиян Василев беше категоричен, че няма такъв вариант.

„Това дори не стои като проблем. Има една арабска поговорка „За какво са очите, ако умът е сляп“. Ние се справихме без да има кой знае какви щети, когато доставчикът ни прекъсна 90% от газа. Няма вариант, в който в България да има физически недостиг на необходимите количества газ, но може да стане така, че поради натиск върху цените някои производства да затворят“, обясни той и допълни, че загубите може да бъдат покрити от правителството чрез умерени политики на подкрепа за предприятията.

Според него трябва да се чувстваме привилегировани, че докато на 700-800 км от нас убиват хора, единственото нещо от което ние страдаме, е по-високата цена. „Цените са по-високи, но не са смъртоносни“, посочи той.

В международен план, Василев не вижда възможност Западът да приеме предложението на руския президент Владимир Путин да възкреси „Северен поток 2“, ако иска повече газ. Причината е, че отношенията между Русия и Запада вървят в необратима посока. Разликата в степента на уязвимост между ЕС и Русия са несъпоставими. Загубите на „Газпром“ за „Северен поток-2“ и други проекти тази годна са поне 300-400 милиарда долара, доколкото ЕС може да преживее намаляването на руските доставки. Европейският съюз обяви през май, че възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции до 2030 г., за да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ.

Според Василев Путин няма да се стресне от икономическите санкции, защото не изпитва нищо като лично лишение, както и хората от неговия кръг. Неговият проблем е, че той трябва да произведе в скоро време някаква политика, която да го представи като победител в Украйна, затова най-вероятно ще премине към някакви радикални действия, които обаче никак не му гарантират успех. Той не се страхува толкова от отражението на санкциите върху икономиката на страната, колкото да си запази имиджа.

„Неговите боляри – олигарсите, губят милиарди долари, което поражда несигурност. Смъртта на Даря Дугина също е признак за тази растяща несигурност, която може да е предвестник на смяна на властта“, коментира той. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар