петък, 22 април 2022 г.

Какво се крие за "самоубийствата" на топ мениджъри в руския газов бизнес?

 

Новината за поредица от самоубийства на топ мениджъри от сферата на руския бизнес - Газпром и Новатек, както в Русия, така и зад граница, вече не могат да се нарекат изолирани явления. Особената жестокост и екзекуция на съпрузи и деца, няма как да не преминат летвата на задължителното съмнение. Версията за самоубийство е нелепа и в известен смисъл цинична - няма как "случайно" да убиват жените и децата си серийно. Това е екзекуция, а не самоубийство. Моята версия не е оригинална, но я споделям, защото това нито са изолирани случаи, нито са последните.
Газпром, както и Новатек, реализират редица операции на Кремъл, като реакция на санкиците и ограниченията за продажба на руски природен газ в чужбина. Кремъл постави задача с топ приоритет както на Газпром и Новатек, така и на службите от цивилното разузнаване, ФСБ и военното разузнавана, за намиране на всякакви способи за заобикаляне на санкциите.
Но преди това за спасяване на активите на газовите компании, които под санкции, изведнъж изпаднаха в неплатежосбност и попаднаха под контрола на държавата в редица европейски страни. Заедно със задачата по спасяването на тези активи, чрез прехвърлянето им на трети подставени лица, Кремъл постави задача да се търсят и "резервни" играчи или посредници в случай на ембарго или отказ от руски газ. Обичайна практика е днес големите потребители на газ да бъдат заливани от предложения за доставки на природен газ на изгодни условия от нови продавачи. За новия сезон, за дълги години напред, при изгодни условия - по-добри от пазара. Не е тайна, че става дума за препродажби на руски газ през посредници, операция паралелна на изпиране на пари, в този случай на изпиране на произход на природен газ.
В случая с трескавото прехвърляне на активи на трети доверени лица, за да не попаднат по сакнции и да бъдат "прибрани" - национализирани - както стана в Гермаия и Великобритания, станаха известни редица случаи на "небрежност" при които сделките или не са осъществени навреме или са осъществени, но не при условията, които Кремъл е задал. И тук са моите версии за поредицата от убийства - тези топ служители и семействата им са екзекутирани за назидание на другите. Подобна азиатска жестокост е изключително характерна за Путин - можеше да премахне Литвиненко по хиляди други начини, но избра да го направи зрелищно, за да знаят другите "предатели". Та тези топ служители на руските газови компании или не са предотвратили неблагоприятно за Кремъл развитие по различните казуси, или са злоупотребили със средства като в мътна вода за ловили риба за себе си. И тъй като е война - Путин няма време за съд - "предателите" и семействата им направо са екзекутирани от агенти на Москва.
А защо децата, ще попитате вие ? За назидание. Не е много по-различно от организираната престъпност у нас през 90-те години с показните разстрели. Незаконно раздадените огромни пари не можеха да се контролират формално през държавата и нейните органи. Голяма част от тях от убийствата у нас бяха организирани от килъри от службите, т.н. черни отряди. Не знам подробности, но зная за съществуването им.
Поредицата "самоубийства" на топслужители от газовия бизнес, означава, че пред вид хода на войната Кремъл вероятно е разпоредил на руските служби да не се церемонят, и да действат брутално както при Скрипал и Литвиненко. Няма място за връщането им в Москва, вероятно дори са мислили, че могат да избягат от Путин, защото са били с децата си, но сред руските политически имигранти е известно правилото - ако искаш да се спасиш, шансът е в Америка. Европа е разграден двор. Въпреки експулсацията над 400 руски агенти под дипломатическо прикритие, кремълската мрежа от агенти които не са под прикритие остава незасегнат, в днешниет условия, дори по-важен актив на Путин.
Това не са последните "самоубийства". Заедно с неблагоприятния ход на войната в Украйна и кризата у дома, Кремъл ще става все по-брутален и жесток.

Няма коментари:

Публикуване на коментар