вторник, 13 февруари 2018 г.

Защо напускам Фейсбук?

От днес започвам да публикувам само в Стиймит. В известен преходен период /колко ще продължи зависи от обстоятелства извън мен/ ще продължавам да споделям написаното през ФБ и Туитър, но там ново съдържание няма да публикувам.
Още когато ми блокираха акаунта и достъпа до блога разбрах, че регулациите в тези мрежи са неизбежни и ще ограничат полезността им, като създават илюзия за значимост, докато властимащите успешно контролират медии и комуникационни канали. Нещо повече, прехвърлянето на енергията от реалния свят на действие, на съзидателност, на протести, на промени и неудовлетвореност във безопасния виртуален вариант с лайкове и постове е смъртна опасност за демокрацията у нас. Не само като общество, но и за всеки индивид, защото подменя ценностната му система и от фактор на промяната, го превръща неусетно във фактор на статуквото. Реформите са правят от спечелили избори и участващи в управлението хора, от обществен и уличен натиск. Само не говорете, че 80 процента от хората са неуки - нашата с вас виртуалност допринесе те да бъдат такива. Вместо да правим демокрация, да печелим избори, да печелим умове и сърца - кликаме във ФБ. Утре ще има избори и никой в дясно не е готов и няма никаква идея как да направи конкурентен продукт, да преодолее блокадата в медиите. Прокуратурата репресира много от тях, но това е допълнителен стимул и възможност, защото нейните действия са ялови. Цацаров е смешна фигура, която не трябва да плаши никого. Да, създава неудобства, вкарва в разходи, причинява много несгода, но е господин Никой. Утре, след като не е главен прокурор, кой ще си спомня за него като отделна личност, а не като част от Догановия пейзаж и кохорта на Кой?.
Тези 8 души вчера на протеста пред БНТ бяха моята линия на пречупване. Десет хиляди лайка не струват колкото едно рамо в битка, включително на улицата. Забравихме, че хората са сила, само когато са заедно не във виртуалното, а в реалното пространство, когато общуваш със съседа по квартал, по идеи, по ценност. Фейсбук имаше нужда да покаже, че ни владее, за да се продаде като цифри пред рекламодателите си. Те направиха бизнес с нашите вярвания, че всичко е честно и всяка дадена дума тежи, колкото когато е казано пряко в очите.
Ако не знаете защото протестът пред БНТ е важен да напомня - Кой? изпрати политкомисари да контролират обществената медия, другите вече са негови - през Красимир Гергов БТВ,  през рекламите Нова ТВ. Завзеха ТВ Европа, окупираха БиАйТи. Не, не става дума за кадифени ръкавици, вече действат грубо - забраняват предавания - Люба Кулезич и Хайд Парк не са истории от миналия век, а от вчера.
Отдавна контролират частните електорнни медии, при това по най-наглия възможен начин - не ги издържат със свои пари, а с кредити които не връщат от банки, което фалират, или от публични или евросредства. Изпращането на Кошлуков в БНТ ознаменува контрол върху обществената медия, която се издържа от нашите данъци. Атакуват брутално всеки бизнесмен, който се осмелява да финансира медии, които дават друга на Тяхната гледна точка. Арестуваха имущество на Иво Прокопиев, за да го изхвърлят от медийния пазар, като направят невъзможна издръжката на неговите медии. Утре може да атакуват и издателя на Сега, като разчитат на вечното сиромахомилство в българина - че мрази богатия и "онези са олигарси".
За какво са ми 5 хиляди приятели във ФБ и 5, 500 последователи когато не мога да ги убедя двадесет души, че си струва да отделят малко време да се присъединят към няколко момчета и момичета, които също имат по-добри неща да правят, имат деца, близки.
Ясно ли ви е, че има черни списъци в тези медии и хора, които не трябва да се канят?! Това е тоталитаризъм в действие по мярата на Тодор Живков. Не мога да оставя това на моите внуци и деца и няма, каквото и да ми коства. Стигнахме до там, че в руското посолство "одобряват" списъци на заслужили за да бъдат включени в Инициативен комитет за честване на Националния ни Празник !?- давате ли си сметка докъде сме стигнали с лайковете си и с отсъствие на реално протестно действие.
Както казах не съм на 20 години за да имам илюзии. Познавам механизмите на властта и публичния контрол. Не съм анархист, уважам институциите и имам търпение да изслушам всяко различно от моето мнение. Не мразя нито Кошлуков, нито Пеевски, нито Доган - просто смятам, че дейността им е вредна за мен и обществото, защото узурпират и обществената и личната ни перспектива.
Това което ме прави гневен е, че хората не намират връзката между своята бедност и несвобода и това че си остават в къщи и не протестират.
Отсъствието на реформи, корупцията във всяка нейна форма, особено тази която включва топ нивата на управление, е пряката причина за това да не произвеждаме и не разпределяме повече, да загиваме като нация демографски и като конкуретноспособност.
Не можете да смените властта през избори, защото те са тотален фейк и са под техния тотален контрол. Няма да получите нито електронно, нито машинно гласуване.  Няма да получите достъп нито до медии, нито до финансиране. И утре ще се възпроизведат чрез проекта на Слави или патриота от резерва Божидар Димитров.
Как ще прокарате тогава алтернатива, като си оставате в къщи и не политизираме младите? Медиите и комуникационните канали са тотално блокирани. БНТ беше поне някаква, макар и плаха възможност. Вижте колко опитомени днес са и ключовите публицистични предавания - кого канят в Панорама, в Още от Деня /за да няма грешка там лично Кошлуков гастролира/.
Когато преди много време ме поканиха да говоря по тема, която дори не беше толкова спорна, категорично поставиха условие, че имам достъп само ако до мен има опонент. Тоест идеите ми са крайни и екстремни и обществото може да ги узнае само ако ме неутрализират. Кое от това, зад което заставам е крайност? Или нормалността вече е толкова дефицитна, че се смята за екстремност, за отклонение от здравия смисъл.
Видяхте "разкаилия се" Кошлуков кой имаше като гост вчера - Богомил Манчев, който е сам и омайва, имайки пред себе си обслужващ, а не критичен журналист. Не става дума изобщо за журналистика, а за пропагандн анестезия. Колко са хората които ще се вържат на пълния с технически термини и данни негов говор и ще дадат "другата гледна" точка, че ядрената енергетика е тотално отрицание на съвременните тенденции, че е едниствения вид енергетика която няма завършена крайна сметка /нито по извеждане на блоковете от експлоатация, нито стотиците години в които се съхранява отработеното гориво/ и в сравнение с всички други енергийни източници нараства като цена на изграждане и цена на експлоатация. Да не говорим, че този "експерт" съзнателно пренебрегва разликата между базовата и маневрена мощност. Нали за това намалява износoа ни за Гърция и Турция, защото включиха на макс газовите си електроцентрали и произвеждат ток, който е по-евтин от нашия, в който изобщо няма газов микс. Да не говорим, че турските компании се оттеглиха от проекта Акуую защото няма кой да им даде кредит. Не е проблемът в това, че Манчев говори, а че няма балансиращо мнение.
За това беше нужно да бъдете пред БНТ - не за Кошлуков, не за мен, не за тези няколко души на които липсвахте като подкрепа, а за себе си.
За това започвам от нула - без ФБ приятели и последователи, защото ми създават илюзия за подкрепа и значимост, които нямам.
Вероятно ще изкористят постъпката ми като кажат, че го правя защото Стиймит плащат за съдържение. И това е важно, защото отделяме много време от личното си за да правим съдържание, да даваме другата гледна точка и да буним духа. Все с надеждата, че някому помагам и съм обществено полезен и да вярвам, че когато утре дойде време за борба ще бъдем заедно.
Не мисля, че някой е забогатял от участие в мрежи заради съдържанието което е поствал, нито, че това ще се промени в Стиймит. Но поне  е сигурно, че ползите ще бъдат за хората, които общуват и че няма да имам нужда от посредник, който да ни налага да гледам идиотски реклами, няма да финансирам Цурърбърг, нито пък ще се налага да чистя хиляди ботове и тролове, няма да ме блокират и най-вече ще отделя повече време на проекти за промяната. Най-вече няма да имам илюзиите, които съм имал във ФБ с хилядите приятели и последователи, които в деня Х ще бъдат заети.
Довечера пак ще мина в 18 30 часа пред БНТ за да стисна ръката на тези момчета и момичета /по възраст и дух/, които отказват да се потопят в общата сивота и безнадеждност.
Шапки долу за тях и за всички в цяла България които продължават да стърчат като хора и отказват да се примирят.

6 коментара:

  1. Здравейте г-н Василев,
    Регистрирах се на Steemit преди повече от седмица, но все още няма потвърждение. Имате ли някакв tip. Благодаря!
    И все пак Ви призовавам да не напускате ФБ - това все пак е средство за популяризиране на анализите, мненията, дискусия..и т.н. и да, може би по-малко от "walk the talk", но явно това изисква повече време :-(
    С уважение,
    Георги Купенов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се отчайвайте - на мен ми отне седмица. На познати ден. Не зная какво правят, вероятно някаква проверка

      Изтриване
  2. Много сте прав, г-н Василев...

    Властта отдавна е създала своята паралелна реалност, в която си прави каквото си иска... , а на нас ни се подиграва с... 'УСЕЩАНЕТО' за корупция...

    Управляващите много добре приспаха съвестта на гражданското общество с ... 'ВИРТУЛНАТА' реалност, която трудно може да измести 'РЕАЛНИТЕ' действия...

    Ако Ви трябва реална подкрепа от Бургас, аз съм насреща... Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. В Бургас най-добре Вие знаете какво трябва дасе промени. Успех.

      Изтриване
  3. Здравейте г-н Василев
    Искрено съжалявам за решението ви, но това чувство е егоистично донякъде. Ваш последовател съм във ФБ и винаги с интерес чета вашите анализи и ги споделям /когато ги разбера изцяло :) /. Уважавам вашето решение с тъга и това няма да промени мнението ми за вас по никакъв начин, напротив за пореден път доказахте и не само на мен, че човек с принципи трябва да ги отстоява. На мен здраво място не ми остана вече да се чувствам, като пингвин на екватора отстоявайки свойте принципи.
    Желая ви успех и да не се променяте.
    С Уважение,
    Найден Атанасов

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, г-н Василев,
    Поздравявам ви за всичко, което правите.
    От вас научих за Steemit и се регистрирах, получих потвърждение след 10-тина дни и сега осмислям каква е разликата с ФБ. Тепърва се запознавам с blockchain технологията и предимствата й.
    Живея в Пловдив, "синята крепост на БГ :(" и съм готов да се включа в група, споделяща възгледите ви. Моля, посочете ми връзка за контакт тук.
    С уважение,
    Атанас Дюлгеров

    ОтговорИзтриване