сряда, 9 февруари 2022 г.

Политикономически разрез на корупцията около руския нефт и газ. Защо Петков трябва да се пази?

Канонадата, която се изсипа върху Кирил Петков заради Николай Павлов само подсказва дълбочината на проникване и контрол на задкулисието. Той каза, че трима са му се обаждали - ето ви просветена догадка - Нинова, Радев и Янев. /Първанов също е заподозрян/. Всички активи на Русия и Газпром у нас са активирани.
Това е касичката на властта или една от тях.
Нали Петков каза, че ще има обвинение срещу Павлов. Е няма, няма и да има.
Специализираната прокуратура го взе под опеката си. Ерго Гешев.
Това бе една от целите на визата на Гешев при Петков.
Много "силов" подход - сплашване от страна на Гешев, е бил разговора.
Та да се върнем на Русия - като знаещ човек /това ми изкара и попадането в черния списък не само на Москва, но и по дефолт след това на българските медии/ да споделя, още докато мога.
Договорът за доставка на природен газ от Газпром е ключов инструмент и канал за влияние на Москва, този добре финансиран канал на свързаност с българското задкулисие.
Когато Лукойл купи Нефтохим - в борда му назначиха представителите на всички партии - СДС, БСП и ДПС. След това се присламчиха и НДСВ и Борисов, цялата му партия и личното му благоденстие бе финансирано от там, не от Конрад Аденауер. През представителите на отделните партии около "баницата" се реализираше "обратната" финансова връзка. Икономиката на подобна стъпка е проста. Защо Лукойл да не дава по сто милиона на година, когато си спестява по половин милиард, като не плаща данъци или организира ценови картел. Така се купува си "елит" /да ,с извинение, това минава за "елит"/, а получава лиценз да надвзема чрез по-високи цени и неплащане на данъци.
Подобна е и схемата на Газпром с договорите за доставка на природен газ и за наемане на капацитети. Тя се договаря на най-високо равнище /политическо/ но техническите детайли не стигат дори до Булгаргаз, тъй като сметките, по които се превеждат мотивиращите суми се предполага че са офшорни. Поне за един от участниците това е ясно.
Но това става веднъж /като правило/, при подписване на договора.
За това смело може да се каже, че активизацията в медиите на различни експерти и политици против Петков е пряка функция на лична и групова корист - досега получавали, а от сега ги отбиват от вимето на Газпром. Как така? И се вдигнаха на фронтална атака - насмерть.
Това в пряк и преносен смисъл е "агентурната мрежа" на Газпром в България /агенти на влияние/. За това и координацията между действия на Газпром и на местната пета колона е забележителна.
Икономиката за Газпром е същата - това което отчисляват като данък политическа корупция у нас е примерно една пета част от това, което вземат от нас през по-скъп газ и недовзет азерски газ - отказ от внос на конкурентен газ.
Примерна калкулацията - миналата годихме купихма 900 милиона кубически метра природен газ от Газпром в повече /частта от азерски плюс ново потребление/, неговата премия спрямо азерския дава "бонус" от близо 1 милиарда лева. Защо да не върнат обратно една пета от това.
Още повече че денят на плащане наближава - всяка година за предишната, след отчетите. До април - май се разчистват сметките.
Та казвате принципен бил спорът, между две борещи се групи? Нищо чудно Петков да бъде и лично заплашван с физическа разправа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар