сряда, 9 юни 2021 г.

Интервю пред "Трета възраст": Идва край на модела Пеевски - на паразита, който се лепи за публичните средства


По-страшен е сривът в ценностите, който оставя този модел -  липса на уважение към труда; към човека, който рискува повече и който заслужава да управлява 

-        На 2 юни САЩ наложиха санкции на  трима българи за значителната им роля в корупцията в България, както и мрежата им от 64 организации. Става дума за бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бившия хазартен бос Васил Божков, укриващ се в Дубай, и Илко Желязков, познат като "лейтенанта на Пеевски", прокарващ интересите му в управлението на държавата. Защо не чухме кои са корумпираните?

- Законът „Магнитски“ е писан за корумпиращите и в дадения случай са посочени няколко видни примера. Никой не си представя, че САЩ  детайлно ще изследват и решават проблема с корупцията в България. Това е задача на българските институции и обществото, което избира политическите си представители.

-  Предвид досегашните резултати в борбата с корумпираните ще се справим ли?

- Зависи как дефинираме задачата „справяне“. Ако е като съществено намаляване на корупционния индекс – това е постижима задача, но премахване на корупцията е невъзможно. Проблемът ни в момента е, че нивата на корупция блокират държавата, блокират развитието на системите за сигурност, на обществото и перспективите на всеки от нас. Без освобождаването ни от нея не можем нито да бягаме, нито да летим, а само да кретаме, но не задължително напред.

-        На пресконференция Борисов се прекръсти, че не е взел стотинка от Божков. Вярвате ли му?

- Не искам да коментирам моралните устои на този човек – всички знаем, че при него истината е разтегливо понятие. Познавам го – буквално той може и да е прав: сигурно не е вземал пари лично от Божков. Но това по никакъв начин не означава, че не е вземал пари от него през някого. Няма как  67 млн. лв., дадени от Божков, да изчезнат.  Нали знаете: ако някой ходи като патица, изглежда като патица и издава звук като патица, по всяка вероятност е патица. Няма как 67 млн. лв. да изчезнат, въпреки че Борисов повтаря: не съм ги взел.

-        Версията Мая Манолова да е „настоящият партиен лидер“, подкупван от Божков, много се харесва на ГЕРБ. Защо да не е тя?

- 67 млн. лв.?! Дайте да говорим сериозно! Това е другият жанр – всички са маскари. Така голямата маскара се крие зад идеята, че всички са маскари.  Мая Манолова не е била на власт. От другата страна е  бившият премиер, с ролята му, с неговото свръхголямо влияние. От гледна точка на ползите за обществото и за да изчистим този проблем, естествено, че съсредоточаваме вниманието върху Борисов, Пеевски и Доган, а не върху хора, които са били без власт.

-        Американците посочиха лица от ДПС, ВМРО, „Българско лято“ и две второстепенни фигури от ГЕРБ. Пожален ли е ГЕРБ?

- Зависи как го гледаме. От една страна, те посочиха общоизвестни лица, които всички знаем – с изключение на Желязков, но който се занимава с енергетика, е наясно кой е той. Да, американският прочит на проблема с корупцията не е равномерен, но те имат право да преценят по свои критерии на какво да наблегнат. Посочените примери са доста значими. В дадения случай Пеевски и Илко Желязков са в една група  - дават важния човек, както и „лейтенанта“ зад него, за да покажа схемата.

Идеята на тези санкции е да подпомогнат българското общество да се справи със своя проблем, като посочат първи и втори план – там са и тримата „паспортаджии“.

-        Във видеообръщение  от 3 юни лидерът на ЕНП Манфред Вебер обяви: „ЕНП иска надежден партньор в България, какъвто е ГЕРБ.“  Вашият коментар.

- След излизането на Великобритания от ЕС балансите в ЕС се нарушиха, защото Германия започна да има доминиращо влияние. Нейните вътрешни усещания за целесъобразност, ползи и интереси я отведоха до това  тя да пренебрегне цяла Източна Европа, да сключи сделка с Русия срещу интересите и на НАТО -  да реализира Северен поток. Сега Вебер гледа на интереса си - за да си реши уравнението на евродепутатските баланси в  Европарламента.

ГЕРБ е рожба на германската политика. Самият Борисов се хвалеше, че германски фондации и канцлерът Меркел са направили възможно създаването на ГЕРБ и удържането  му на власт 12 г. Очевидно е, щом Германия има такава политика, оценката за германската политика в България ще се промени. Няма как ние да гледаме, че имаме огромен проблем като корупцията, че носителите на тази корупция са свързани с управление, което е стратегически партньор за германските политици, и да припознаваме Германия като носител на новото, европейското и ценностното в развитието на ЕС.

-        Санкциите по закона "Магнитски" поставят засегнатите в изолация – мерките обхващат почти всички важни пазари в света и цената на бизнеса с тях е прекалено висока. Означава ли това икономическа смърт за Божков и Пеевски?

-        Не.  Санкциите  „Магнитски“ нямат незабавен термоядрен ефект да ликвидират бизнеса. Целта е да се  затрудни достъпът до публични средства.

Пеевски като човек беше създаден въз основа на публични средства. Преди това беше „Момчето с опела“. В момента, в който му се прекъсне достъпът до публични средства, той  ще се върне като  „Момчето с опела“.  В България моделът „Пеевски“ е модел на особено предприемачество, което няма нищо общо със световните стандарти за предприемачество. Хора като Илън Мъск, Бил Гейтс, Джеф Безос или българи като Ивайло Пенчев рискуват - вземат капитал, развиват се, печелят. А хора като Пеевски направиха модела на приспособленеца, на паразита, който се лепи за публичните средства – при него няма и никога не е имало съотношение „разход-ефект-логика“. Той харчи парите, защото  знае, че не са от клиентите, от приходите на пазара, а от възможността да подкупи държавния чиновник, който да му даде публични средства. А като направи престъпление, след това да бъде защитен от прокурора, когото също е купил. Това е един изумителен кумулативен негативен ефект върху цялостното развитие  - веднъж с прякото си действие и щети, които нанася с корупцията, второ с подмяната на ценности у младите хора. Това е много опасно – бих казал, че е по-опасно, защото обществата така са направени - ако някой открадне 10 млрд. лв., рано или късно, в рамките на няколко години тези пари ще се компенсират. Но сривът в ценностната база -  уважение към труда; към човека, който работи повече, който рискува повече; към меритокрацията - тези, които заслужават да водят да ни водят, се наследява и това е много по-страшно.

- Американският посланик Херо Мустафа отказа среща с главния прокурор Иван Гешев. Какъв знак е това и  означава ли, че има реална възможност Гешев да не изкара мандата си?

- Напълно. Гешев в момента е хербарий,  доста е нефункционален. Заливан е от сигнали, по които трябва да се намеси, но той не е свободен човек - вързан е с цялата тази схема. Той е назначен на длъжност не за да  върши работа, а за да опакова интересите на други хора и да ги защитава. Колкото по-несъстоятелен изглежда с всеки ден, в който валят отговорности, които той не изпълнява, толкова повече се приближава краят му.

-        Сигналът на САЩ ще има ли последствия за цялата страна?

-  Ние гледаме все някой да ни освободи. Щатите имат и свои проблеми. Те направиха партньорски жест на много добра воля. Не само алтруистичен, а и много прагматичен  от тяхна гледна точка. САЩ покрива 70% от отбраната на НАТО, а ние сме част  от една колективна система за военностратегическа сигурност. В момента, в който ние сме черното  петно, в което изтичат огромни средства и възможности, ставаме заплаха за тази система. Затова те трябва да решат този проблем, защото не може на радара на твоите системи за защита и развитие България да бъде черно петно.

По-важно е как ние ще си свършим работата.

Ако не я свършим работата, корупцията ще продължава. Щатите няма да дойдат да ни я решат. Ние плащаме сметката за корупцията в България.

Ема ИВАНОВА

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар