вторник, 22 юни 2021 г.

Странните пътешествия на един политик в трудния свят на енергетиката

Предизборна кампания е и една от най-упоритите теми е енергетиката. Много политици се пробват, но уви, никой не може да стигне "пеша" на председателя на АБВ Румен Петков. Почти всеки ден новинарската лента е удостоена с негова проява. Днес специална пресконеференция дори, отразена обширно в най-често цитирания сайт в Русия - fakti.bg. Покрай относително сериозните въпроси е за задлъжнялостта на Булгартрансгаз, за 2,7 милиарда лева, но и там бие самара, а не магарето.

Това е типично за предизоборно време - важен е шумът, не съдържанието. Обърнете внимание, че въпросния политик критикува "енергийния министър", като прекрасно знае, че не може да уволни шефовете на БТГ, защото те се назначават от БЕХ, Когато се строеше Турски поток, новият енергиен политик не продума дума, и изведнъж бе активиран в момента, в който започна изграждане на алтернативната връзка със Сърбия - интерконектора България - Сърбия, по който ще тече неруски газ.

Обърнете внимание и на консорциума от банки, върху който фокусира вниманието си разследващия гражданин Петков, който е участвал в кредитирането на Балкански - Турски поток - Българска Банка за Развитие. Но пропуска, че в него участват и Международна инвестиционна Банка /Москва/ и Общинска банка /Пеевски/. Политическият инженеринг тук просто "искри", но "разследващия" го пропуска. От пиар гледна точка е добре да има в новините и горещата тема ББР, така АБВ политикът привлича внимание, за да пласира другите си тези.

Петков се кахъри за грижата за цялостта на ядрените реактори за АЕЦ "Белене", но не за аналогичния, дори по-голям дълг от 3,5 милиарда лева за несъстоялата се централа, който потопи НЕК/БЕХ.

Но едно си баба знае и като Мирча Кришан с краставицата, така и политикът "рови" нон стоп около Ай Джи Би, този път иска и уволнението на ръководството, ако не го стори и на служебние министър. Няма лабаво.

Всуе се мори, не е първия. Вече пробваха преди него - в предишния кабинет на Радев тогавашният енергиен министър Николай Павлов дори назначи свой човек - варненец /за когото газопроводите бяха нова дума/ от кръга на "дрийм тийма" на Делян Добрев, за "нов изпълнителен директор на Ай Джи Би" от българска страна. Така и не разбраха - в компанията няма еднолично ръководство - един изпълнителен директор, който да взема важните решения. Има двама изпълнителни директори от българска и гръцка страна и всички решения се подписват от двамата. Важните решения се вземат от борда на директорите в които българската страна няма мнозинство, има представители на гръцката и италианската страна. На практика няма решение което да мине без консенсус на всички страни, включително ако трябва да се разкриват някакви договори. За това няма корупция, на ниво управление на проектна компания.
Та кой точно ще уволни Румен Петков - та напада служебния енергиен министър? Защото ексслужебния министър и шеф на Булгаргаз Николай Павлов разбра, че тази работа не е проста привилегия на поредния властник. Ако можеха Пеевски и Доган, пък и Делян Добрев до сега сто пъти да са сменили ръководството за да потекат обществените поръчки. Но така и не разбраха, че няма как да стане, защото трябва да започнат да се договарят за далаверата с гръцки и италианците, и да получат одобрението на банките, защото ако си мислят, че кредитите са дадени и десетките милиони стоят по сметка някъде, готови за харчене, демек "усвояване", нещо не са в час.
За ЕК и САЩ интерконекторът е умален вариант на Набуко и за това заложиха на тогавашния директор на Набуко от българска страна., който го докара да готовност за строителство, преди от консорциума Шах Дениз да изберат алтернативния маршрут ТАП. За това и разчитат на същите хора да реализират и интерконектора Ай Джи Би. Не е защото са крадливи, калинки и корумпирани. Петков има "агенти" които му донасят информация, повечето от които са неуспели в поръчките, и които си искат реванш. Свирят на струната "корупция", но това е предимството на прозрачните и професионално водени проекти - няма какво да намериш.
Проектът ще стане, а Румен Петков ще трябва да отчита в Москва "неизпълнена задача". С всички произтичащи от това последствия.
Не се съмнявам обаче, че агентите на Москва ще стоварят целия си арсенал, в който има от всичко, включително терористически актове, взривове, убийства.
Но работата е необратима и краят наближава. А заедно с това е нервността на агентите на Москва от появата на конкуренция. Този път не на думи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар