петък, 20 април 2018 г.

Faktor: Финалният етап от плана Решетников - изваждането на България от ЕС и НАТО? Пора, ребята.

Предупреждавах, че този президент изпълнява плана „Решетников”. На срещата му с Нинова нещата бяха казани в прав текст - задачата за излизането на България от ЕС и НАТО е по-дългосрочна и минава през няколко етапа. След това дойде и разкрития таен план за спечелване на изборите, който същите РИСИ агенти бяха връчили на Нинова, за който стана реч в публикацията на Уол Стрийт Джърнъл. У нас всички медии се снишиха до подземни равнища - не посмяха да зададат елементарни въпроси на Радев и Нинова. 

Първият етап е изолирането на прозападните сили, 

махането на Плевнелиев, Ненчев и Митов. Случи се. 
Вторият беше спечелването на изборите и инсталирането на Радев в президентската администрация. Изпълнено. 
Третият, беше изключването на ярки пронатовски и проевропейски сили от Парламента. Постигнаха го. Ако утре Москва реши да мобилизира всичките си ресурси и ги постави пред ултиматум, включително като предяви всичките си "заеми" и "кредити", не е сигурно, че в Народното събрание може да се събере мнозинство от повече от 120 души в полза на НАТО и ЕС. Нинова, също изолира БСП от ПЕС и Европа.
Поредният, вероятно заключителен етап е стартирал в последно време и случилото се на заседанието на КСНС е просто част от екзекутива. Президентът Радев се готви да отиде в Москва изключително, за да представи детайлите на финалния етап - както казах - създаване на партийно-политическо пространство, което да мобилизира електората на проруските сили - БСП да прибере под  крилото си всички, които я напуснаха - АБВ, Движение 21, комунистически и леви партии, леви земеделци изобщо всички, които някога бяха с БСП в най-добрата й форма. След това отделна националистическа популярна структура около Радев - той формално не може да бъде начело, но ще осигурява политически нейните нужди. В края на уравнението, те трябва да могат да спечелят повече гласове от ГЕРБ. Останалото вече е уговорено - Пеевски е тотално блокиран заради проблеми към Москва и Близкия изток и подкрепата му е "в кърпа вързана". Медиите му обслужват тази кампания за "тих преврат" в държавата. Заедно с това той контролира финансово ДПС. Разчитат в деня Х Доган да няма друг изход. ДС генералите на върха на схемата също играят ключова роля, защото се очаква да контролират подопечните във властта, включително премиера. 
Това е едното от двете критични условия за успеха на финалното усилие от хибридната атака на Москва, а именно формалната процедура по излизането на България от НАТО /първо/ или блокирането на съдържателната страна на членството в Атлантическия съюз, последвано от обезсмисляне на членството в ЕС. Случаят Скрипал е изключително показателен. 
Сценарият е слабото звено - България, под диктовката на Москва, излиза и предизвиква

 шок от типа на Брекзит, но този път в НАТО

 Защото няма съмнение, че излизането дори само на една държава от НАТО, ще лиши организацията от ключова опора на нейната стабилност - липсата на прецеденти за напускане, т.е. същият режим на разклащане на ЕС след Брекзит - беше поставена на изпитание ключовата парадигма - никой не напуска организацията.
Към това трябва да се добавят и ухажванията на Русия към Турция и нейната игра на двата фронта - Анкара и Атина - в посока взаимно подбуждане на враждебност. Така както Москва прави в Западните Балкани.

Другото условие е тоталната анестезия на общество - довеждането му до състояние на безволие и нечувствителност, на фона на които, дори новина за искане на немислимото - излизане от ЕС и НАТО, да бъде възприета без особени вълни от протести и недоволство. 
Защо сега Радев и Москва са преценили, че вече е време за последния етап в схемата по излизането на България? Защото, най-напред, волята на обществото е парализирана. 
От една страна, Борисов и Радев говорят едва ли не за неизбежна глобална война, т.е. България трябва да се снишава и бяга от съюзи, които могат да я противопоставят на Русия. А това е класическа фейк постановка, която тотално обърква кой е агресор и кой се отбранява. България ли атакува чрез хакери сървърите на ключови институции на Русия? Наши ли самолети играят на ръба на въздушното пространство на Русия над Черно море? Ние ли дестабилизираме Русия чрез фейк новини в руски медии, чрез тролове и хибридни войници?  
Второ - медиите у нас са тотално пленени и блокирани, с пълен контрол на гостите в ключовите предавания и силово налагане на политкоректността от екрана. Социолозите на Кънчо бълват допитвания които "доказват" всяка теза, включително изключителната популярност на Радев, докато всички други "авторитети" в страната се сриват. Лошият Симеонов се срива, проруския Каракачанов качва точки.
Москва активира "своя" главен човек в България, защото съзнава, че времето работи срещу него. Радев беше маргинализиран тотално по време на европредседателството. Не го питат нито за позицията по Сирия, нито по Скрипал. Пълно пренебрежение. С времето тази маргинализация и безполезност само ще нарастват, докато се свиват популярността му и способността да влияе върху българската политика. 
Да хвърлим поглед върху проекта на Радев за становище на КСНС, както е публикуван на сайта на президентството. Радев е нямал друг изход, освен да го направи обществено достояние и то най-вече на партньорите от ЕС и НАТО, за да докаже несъстоятелността на тезата на Цветанов. Но ефектът може да бъде различен от желания.
Ако го сравните с подобни документи на НАТО, на ЕС, на нашите съюзници, в него отсъстват ключови позиции, включително тотално липсва Русия като заплаха и риск за сигурността на страната. Значи Радев, Каракачанов, Нинова, Сидеров не искат излизане от НАТО и ЕС, но заемат позиции кардинално различни от общата позиция на двете организации. Какво, според тях е членството, да говориш едно, а да правиш друго, вместо солидарност, да се конфронтираш със съюзниците си и действаш като прокси на Русия?
В проекто документа на Радев, 

буквално едно към едно се повтаря руската позиция,

 като се акцентира върху повишения риск от конфронтация в Сирия, забележете, заради ударите на САЩ, Обединеното Кралство и Франция, реализирани без санкция на ООН. Нито дума за първопричините - системната употреба на химическо оръжие, неизпълнението на резолюциите на СС на ООН, блокирането на решения на Съвета за сигурност от Русия, включително на женевския процес и геноцида срещу мирно население. Към списъка от грехове на тандема Асад-Путин, може спокойно да се включи и недопускането на екипа на ОЗХО до град Дума. 
В международното право има един неписан принцип - липсата на автоматизъм и абсолютизъм на нормите. Има йерархия на рискове и заплахите - когато иде реч за геноцид и използване на химическо оръжие или друг вид оръжие за масово поразяване, особено когато става дума за рецидив, международната общност е длъжна да реагира. 
Русия де факто не само осигурява самото химическо оръжие, но и безнаказаността на режима на Асад чрез ветото си в СС. Да изтъкваш, че няма резолюция, която да разреши ударите, съзнавайки, че именно Кремъл прикрива Асад е не само манипулативно, но и преднамерен цинизъм. По каква резолюция на ООН защитават Асад и ирански военни части и бойци от терористичната групировка Хизбула, или частната армия "Вагнер"? Не вярвам военното ни разузнаване, което в случая е водещо, да не е дало цялата картина на рисковия фон - най-вероятно просто експертите на президента, които са подготвяли публикуваното становище, са предпочели да не ги включват.
Абсолютно в същата посока на интерпретация е и рисковия анализ на ситуацията в Украйна, като че ли там изобщо няма оценка за "приноса" на Русия - пряк и непряк - за изостряне на рисковата ситуация и във връзка със случая Скрипал, в Сирия, Крим и Украйна и разбира се основната и роля за Западните Балкани. По същата схема се раглежда и конфликтът между Турция и Гърция - като че ли гръцките изтребители навлизат в турско въздушно пространство, а не обратно.
Отделен неупоменат в първоначалния документ ключов риск, който стои начело в рисковите анализи на НАТО и ЕС, е хибридната война, която разгръща Русия. Отсъствието и от първонамачалния документ, няма друго обяснение, освен волята на президента.
Да не говорим за тотално пренебрегнатия риск от "троянски коне" в българския парламент и правителство, като Волен Сидеров и Атака, които в епицентъра на конфронтация и ескалация на напрежението, сметнаха за необходимо именно от Крим да използват статута си на "управляващи" и да потвърдят закономерността на анексията на полуострова от Русия и да подкрепят руската позиция за непричастност към непознатата от близо 55 години криза в света. Не виждам позиция на правителството, на Патриотичния фронт, на президента, която да се разграничи от казаното от "управляващия" Сидеров, т.е. потвърждава се оценката за устойчива ерозия на евроатлантизма у нас.
Да спрем до тук - никъде в проекто-документа, разпространен на срещата, не личи, че това се прави от президент на страна член на НАТО и ЕС.
Вижте и сравнете проекта с крайния вариант и "намерете десетте разлики".
Разбира се, тихата ерозия на евроатлантизма и отказа ни от членство няма да дойде с фойерверки и на парадния вход. Няма да бъде съпроводен с официални декларации на БСП или президента, а реално се съпътства с европейско и атлантическо "говорене", с декларативен, но кух евроатлантизъм от страна на Радев и на БСП, докато успеят да направят процеса необратим и не променят съотношението на силите в страната. 
Тези хора не са глупави, те знаят, че ако българите бъдат заставени да избират днес, няма да се втурнат към прегръдките на Москва. Пък и на самия Кремъл изобщо не му е до това, да приема и най-вече да издържа като Съветския съюз, нови "братя" и "славяни". За това и руската стратегия към България и Западните Балкани е да създава и управлява 

чрез дестабилизация и хаос, свои сфери на влияние и контрол

 Така хем - няма нужда да харчи собствени пари, хем си гарантират "имперски данъци" /монополите върху нефт, газ, енергетика и по-високи цени/, хем финансира петата колона от българските данъкоплатци и потребители от евросредства. 
И така поколение след поколение. 
Вижте само заглавието във "водеща" наша медия - "най-лошия сценарий - България въвлечена в ядрена война с Русия", разбирай членството ни в НАТО ни "въвлича" в "ядрена война с Русия" - класическа теза на Москва. Тази хибридка, която няма нищо общо с журналистика, а с кеш, надгражда върху опорката "неизбежно предстои световна война" - фон на който стресираното и уплашено население трябва да изключи сетивата си, здравия разум и инстинкта си за самосъхранение. Не случайно след социолозите в групата имидж мейкърите на Радев се включиха и психотерапевти на масовото съзнание, работещи върху разработената писта на Ванга. Ако си спомняте Кремъл и родните адепти постоянно използваха пророчицата, казани и най-вече приписвани и думи, за свои пропагандни цели. Разбира се нищо не се прави безплатно. 
Ако не беше Цветан Цветанов да изнесе "кавгите от кухнята" едва ли щяхме да научим за потъването, подготвено от Радев. Разбирам, че подкрепата на толкова очевидни бинарни политически тези – „за” или „против” позиции, съзвучни със съюзниците ни с ЕС и НАТО, би трябвало да е отминал етап, но очевидно на заседанието на КСНС и министри от кабинета и представители на парламентарни сили са застанали зад тезата на президента Радев. 
Очевидно, докато обществото не заеме ясна позиция, дори на принципа "страх лозе пази", агентите на руско влияние постоянно ще местят червените линии, като разширят зоната на "недопустимото" и "възможното", включително като отварят кутия на Пандора в сферата на националната сигурност. 

1 коментар:

  1. Адмирации за статията! Проблемът е, по мое скромно мнение, че десномеслещите прозападно ориентирани членове на обществото по-трудно намират общото помежду си и се организират да работят заедно! А работа има много и то на различни фронтове( включително образованието). Голям проблем е, че българчетата още учат невярна история в училище! Е как да се ориентират в обстановката само след около 10г. , когато станат гласоподаватели!

    ОтговорИзтриване