четвъртък, 22 юни 2017 г.

Нетна стойност на казаното от Борисов при Ани и Виктор

Няма начин президентът Радев да е отправил покана до Путин без да ползва каналите на Външно министерство, т.е. на правителството, на посолствата. Ако го е направил през руското посолство тук, без да ползва Външно и не е информирало Борисов има сериозен проблем. Протоколът е последния проблем. Вероятно Борисов говори за това, че Радев не му се е обадил лично да обсъдят поканата.
Начинът по който третира казуса с "болтовете" е недостоен, типичен за неговия тип - чалга - или популистка политика. Именно и точно болтове са доказателства за съдебната реформа или по-скоро за нейното отсъствие и необходимост. В работеща система няма как подобен сигнал да бъде оставен без последствия, защото обясненията са фарс. Лозан Панов няма нужда от привилегии, а от обикновена защита от правосъдието.
Борисов се опитва да маргинализира случая, като се прави на технически грамотно и засегнато лице по темата, не е нито компетентен, нито заинтересована страна, освен ако не се изживява като пиар на Цацаров. На него му се били отхлабили болтовете, главите на джантите се износвали. Смешно е. Недостойно е.
Ако бях на мястото на Ани и Виктор, веднага бих го поставил до стената с въпроса - ако случаите, за които разказва са с коли на НСО /това е проблема/, регистрирани ли са случаите и ако да защо не са взети мерки. Ако не, защо не са регистрирани или просто е нямало случаи и той послъгва.
Ако са случаи с лични или други автомобили извън НСО - примерът му няма никаква стойност защото няма кой да го потвърди, нито докаже.
А за правото или отсъствието на Председателя на ВКС да говори по темите за съдебните реформи тук е ударил "бинго" на авторитаризма. Всеки, повтарям всеки български гражданин, особено и включително професионално ангажираните по темата имат право, професионално ангажираните и морален дълг, да повдигат и дават мнение по въпроси с обществена значимост, каквито са безспорно темите около съдебната реформа. Това, че Парламентът и политиците, обличат нещата в законодателна форма няма отношение. Още по-нелогично е премиера да става словесен регулировчик - да казва кой може или не да говори по съдебната реформа. Премиер е, не Гуру или Господ.
Нищо не разбира от контекста на случващото се около Турски поток и входа му в ЕС. Няма да има нищо такова, като не чете какво става с новите американски санкции. Както и интерпретации те му за "заобикалянето" ни - това не е само и толкова риск, колкото възможност. Но трябва да се откъснат от кораба - майка - Газпром. Изобщо е добре даси почине и спре малко с иницативите си като се опитва да играе на пазара на енергийни проекти в инфраструктура. Не е работа на държавата да измества пазарната логика и играчи.
За това си има либерализация.
Много точно реагира на темата за "посредничестката" си стойност в отношенията между ЕС и Турция. Разумно и трезво.
Жалко, че Ани и Виктор му спестиха другата "истина" извън тази на приятеля Ердоган за преврата. Защо не го питат - преди преврата колко души бяха убити в Турски Кюрдистан, колко бяха арестуваните сред опозиция, медии, академични среди, юристи, военни - т.е. за насилието което Ердоган упражни и което предпостави този неуспешен опит за преврат.
Има един лакмус за истинност - това е отношението на нашите съюзници в ЕС и НАТО към исканията на Ердоган за екстрадиция на турски военни. Ако техните разузнавания бяха дали и минимални доказателства, че те са били съучастници или инициатори на насилие през преврат, със сигурност щяха да ги съдят сами или да върнат по съдебна процедура, надлежно оформена и след искане от турски съдебни власти, а не от правителството. Знаете каква е оценката на германската БНД - службата по разузнаване - за това кой стои за преврата в Турция. Затова ги третираха като политически репресирани лица и им предоставиха убежище и закрила от Ердоган.
Та Бойко да беше отговорил кой кого насилва в Турция, преди да разправя в ефир версиите на Ердоган. И да обясни защо върна - опозиционери на Ердоган, които бяха потърсили подслон у нас?
Това не е политика, а липса на такава. Ветропоказателна по живковски.
За оградата да не говорим - къде видя опасност от 50 000 хиляди души да тръгнат през България? Как си представя - турската армия с опряни щикове заставя бежанци да преминат българската граница? Къмон. Не нам. Те са уседнали, подредили живота си и да тръгнат за България,без да имат план или сигурност, че ще стигнат до страните - крайна дестинация . в ЕС - няма сила, която да ги изпрати на българо-турската страница.
Чакам момента в който Бойко ще направи подобна на Путиновите срещи с журналистите за да се напрегне от по-агресивни и най-важното по-значими въпроси. Няма да го доживеете, той работи само в контролирана среда и в зона на своя гарантиран медиен комфорт. Един на един.

Няма коментари:

Публикуване на коментар