сряда, 26 април 2017 г.

Мнение на лаик по избора на нова бойна машина във ВВС

Мнение на лаик по избора на нова бойна машина във ВВС 
Пилотите били на мнение, че Миг-29 били по-добре от Ф-16 !? - Това случайно дали не са пилоти на Миг-29 и особено един който смени адресната си регистрация напоследък?
Когато правиш избор на самолет гледаш в бъдещето и си купуваш бъдещи щети или ползи. 
Днес всички купуват следващо поколение - Ф-22 или Ф.35 - това би било идеалното. Но нямаме пари. Когато купуваш толкова скъпа играчка си мислиш какво става след време. Ако се движиш в посока утре да купиш това което днес не можеш да си позволиш, тогава какво правим ако утре трябва да преминем от Грипен на Ф-22 и какво ако преминем от Ф-16 на Ф-22 или по-новия.
За да бъдем коректни - тогава си мислим, че Юрофайтър ще имат техни аналози, както и Грипен.
И тук трябва да си отговорим - дали и кога Юрофайтър и Грипен ще извадят аналозит Ф-22 и Ф-35? Не за друго - вижте кой е готов да инвестира от държавите инвестирали в Юрофайтър в неговия ъпгрейд или нова машина. Ние готови ли сме да инвестираме в Юрофайтър - не става само с пари, а с предварителни поръчки и предварително плащане, както правят държавите членки на НАТО в Западна Европа? И моля по възможност да не мислите само в категория ние сме бедни - защото става реч за инвестиция за следващите двадесет години. Най-малко.
Последно - вървим към обща или по-скоро споделена евроармия в рамките на НАТО.
Защо заедно с румънците и гърците или съюзници от НАТО не си направим общи ВВС - поне част от тях там където разходите са огромни!? Мислете в тази посока, кое би било най-оптималното - в каква посока ще се развие тази армия, да не излезе, че в общия парк нашите машини ще бъдат бутик.
На времето спорехме по проекта Белене - тогава Овчаров и Манчев твърдяха, че само ядрени инженери и изобщо от бизнеса имали право на мнение и решение по темата. Така се роди и АЕЦ "Белене" и тези три милиарда отлетяха.
И тук при избора на самолет мнението на летци не може да бъде водещото. Кой от тях е летял на машината, която се предлага? Кой от тях я е поддържал?
А знаете ли кое е най-тъжното. Дори да решим да си купим и няколко Ф-35, няма да ни ги продадат - защото не ни вярват. Но си струва да се мисли в тази посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар