сряда, 21 декември 2016 г.

Юбилейният 200 брой - Тенденции на газовия пазар в ЕС, от който можем да се възползваме

Това е юбилеен брой на нюзлетъра, който издаваме от четири години.
Използвам повода да Ви отправя най-искрени пожелания за Щастливо Рождество Христово.
За това да започнем с благодарности към нашите автори, редактори, преводачи и т.н. борд на мъдреците - колеги, които пишат, предлагат статии и правят коментари.
За този период нюзлетъра спечели своята аудитория сред хората, които търсят зад новините да разгадаят намерения, стратегии, контекст. Свикнали сме да вярваме на хората, които ни поднасят новини от екрана, от печатната страница или екрана. А не трябва. Защото стават все повече източинците, които вместо да информират манипулират. Но това не е най-страшното.
Най-страшното е, че дори професионалните сайтове престанаха да изследват в дълбочина процесите и явленията. Ако това е вярно за развити пазара и икономики, два пъти по-вярно е за България, която на практика заряза на произвола своя сектор проучване и добин на нефт и газ. Или по-скоро отдаде го "на ишлеме" на руските компании, които на практика обезпечеват сто процента от вноса на суров нефт и природен газ.
Да, това е истината през 2016 година. Но това е по-малката беда.
По-голямата е, че като оставихме проучването и добива на нефт и газ на капризите на вноса, на практика заличихме цял род професии, техологични знания и квалификации, които вървят ръка за ръка с този сектор. Малцината сондажни инженери, геофизици, геолози - които работят в сектора и които завършват у нас - нямат друга опция освен да потърсят препитания или в друга професия или извън страната.
И в днешния брой ще видите изключително полезни неща, които други рядко казват. Не, че не искат или не могат  - просто всички издания за да имат рейтинг трябва да бъдат задължително пъстри. А ние не намираме това за достойнство..
За това си оставаме нюзлетър от малцинство за малцинство.
Какво има в този брой полезно, от което можем да извлечем поукта или изгода?
Първо, поляците предлагат начин за меко излизане от тежка зависимост от Газпром, като слагат таргети - цели за постепенна диверсификация на доставките, която да не разстрои вътрешния пазар. Вододелната година е 2023 година - това е годината, в която както и при нас изтичат договорите за доставка с Газпром. До тогава процентът на задължително изкупуване извън Газпром е 30%. След тази година ще бъде 67%. Бъдете сигурни, че тези цели стриктно покриват зоните на риск по текущите договори - задължителните клаузи "вземи или плати".
Друга "писта" по която можем да организираме контролирана и безрискова /от Газпром/ диверсфикация, като се възползваме от цитираната промяна в регулаторната рамка, която ни дава възможност да търсим мнението на ЕК по дългосрочните договори, които имаме с Газпром
От една страна по новата договореност,, която постигнаха министрите миналата седмица, ще трябва да обменяме информация - това е евфимизъм за съгласуване с ЕК - при договори за доставка, които осигуряват 40+% от годишното потребление на газ - т.е. ние попадаваме в тази хипотеза. А компететният орган е КВЕР, който трябва да знае цената, на която се купува газ от Газпром или от други доставчици, тъй като това е органът, който одобрява и крайните цени за клиентите на "обществените доставчици.
Възможностите са огромни, особено в такъв преломен момент за пазара на нефт и газ.
Остава да ги разгдаем и усвоим.
Бъдете щастливи, здрави и оптимисти. Не е трудно, ако четете нюзлетъра.
Ваш 

Илиян Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар