неделя, 25 октомври 2015 г.

Резултатът на референдума е огромен успех - защото показа ресурса на Промяната

През седмицата ще вляза в повече детайли по резултатите от гласуването за референдума.
Първо, при създавалата се ситуация, изключително силните и опитни противници, постигнатият резултат е максимално възможния - т.е. достигната степен на мобилизация е успех за всеки, който направи от гласуването за електронен вот своя кауза. Не допускайте да Ви внушават, че сме неуспели или нямаме шанс. Спомнете си само преди няколко дни, колко партии и политици - освен президента изобщо коментираха, да не говорим агитираха за референдума. В този смисъл получения резултат е шамар за партийния и политически елит, който се опита да обезмисли директния избор на гласоподавателите.
Второ, може да се спекулира дали гласовете които са били обезкуражени или съзнателно блокирани от секционните комисии не са "липсващите" проценти, които можеха да направят референдума задължителен за изпълнение от Парламента. Но да не се залъгваме, при всякакъв вариант, тези сили щяха да се опитат да използват Парламента за да ограничат или отложат електронния вот.
Трето, с голяма доза сигурност мога да предположа, че атаката и сривът на сайтовете на ЦИК, МВР и МВнР са били предварително програмирани именно с цел да се осуети и повлияе вота за референдума. Лично се убедих в наличието на преднамерено спорна инструкция на ЦИК за да се дискриминира и обособи гласуването за референдума от другия вот за местни избори. Към 14 часа, когато ЦИК излезе със специално тълкуване, очевидно режисьорите зад кадър са били уверени, че бариерата от 50 процента не може да се премине при натрупаната огромна разлика при активността между местни избори и референдума - близо два пъти. Тактиката да не се дават накуп книжата, а да се изчаква нарочно искане от гласоподавателя /а някъде и това не е било достатъчно/ означава, че към този час вече са били загубени достатъчно проценти, които е нямало как да бъдат наваксани до края на деня. Тогава вече ЦИК е могъл безопасно да си върне "безпристрастността" и да задължи комисиите да предоставят изборните книжа накуп. Но тази мръсна игра не е могла да се осъществи без съучастието на ключови членове на ЦИК и диктовката на основните опоненти на референдума. Сянката на Кой? е безспорна.
Четвърто, дори при сегашните нива около 40% активност и при над 70 процента гласували "за" - това е най-голямото "за" на настоящите избори - няма друг кандидат, кауза, партия, и т.н. които да са получили по-голям вот. И е много над вота на ядрения референдум - единственият репер за съизмерване на настоящия вот. Ако по това се мери успеха и доверието към действащите президенти значи каузата на сегашния президент Плевнелиев, която тогава бе подкрепена от лидера на ГЕРБ, е била решително предпочетена от българския избирател в сравнение с проекта Белене, за който се застъпи тогавашния президент Първанов.
Пето, вотът за референдума дава ясен и силен сигнал - няма как да бъде подминат като случаен или непредставителен, защото гласувалите са минали през изкуствени бариери, дори съпротива на секционни комисии и въпреки всичко са отстояли своята воля и глас. Това е истинският ресурс на Промяната и на модерната политика в България. С тях всяка партия и всеки политик ще трябва да се съобразяват - стига гласувалите днес "за" да доведат битката си за електронно гласуване до край и да упражнят натиск в ключовите моменти на вземане на решение в Парламента..
Шесто, днес видяхме отчаяни ходове за компрометиране и блокиране на гласуването - атаката на сайтовете на ЦИК и МВР издава невежество - да блокираш публичен сайт, който не е подготвен за кибератаки не е трудно. Така или иначе битката щеше да се реши от Парламента - но с близо 40 процента гласували тежестта на присъствие на прекия вот на народа е съвършено различна, ако правим сравнение с миналия път, когато БСП спечели 12 процента при малко над 20 процента общо гласували на референдума за Белене.
Без натиск отвън Кой? не може да бъде победен. Ако не може да блокира е-вота в открит дебат или демократични средства, противникът ще се опита да разводни темата, да организира отвличащи скандали и провокации, но при всички случаи ще иска да предотврати прилагането на електронно гласуване при следващите президентски избори - защото ще се включат милион гласа отвън и нещата в българската политика решително ще се променят. Медиите на Пеевски, леви, националисти и всякакви опоненти ще се опитат да разгънат медийно и политически стряскаща кампания за катастрофични последствия ако приемем е-вота. Огромната част от техните доводи са пълен нонсенс, но такава е играта. Първо, ще внушават тотален стрес и страх, да улеснят последващите манипулации на обществото. След първоначалния шок ще се опитат да вкарат скепсис и накрая да разколебаят солидарността и подкрепата за електронния вот. Ще ви говорят, че вотът се обезмисля, че Парламентът със сигурност ще го бламира. Медиите на Пеевски отчаяно ще бранят хартиения вот и възможността за управление чрез контролирани етнически и други малцинства. Постоянно ще се стараят да вкарат дебата в технологично русло и в технически детайли, които малко хора могат да оспорят.
Дежа вю. Справка анти-шистовата кампания.
Истината е, че ги е страх - изпитват атавистичен, панически страх, че губят почва под краката си. Но с фокусирана и навременна мобилизация и обществен натиск тези хора нямат шанс да блокират електронния вот в Парламента.
И още една сигурна рецепта за успех - присъствието на улицата във всички важни моменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар