петък, 19 декември 2014 г.

Южен поток - пост мортем. Паники, блъфове .... всуе

Премиерът Бойко Борисов казал от Брюксел, че ние продължаваме Южен поток - разрешителни ще даваме, защото имало опасност Газпром да ни съди? Не зная кой съветва нашия премиер, но със сигурност не е правна кантора, още по-малко международна.

Президентът Първанов от своя страна се хвана на "удочката" на президента Путин от вчерашната му пресконференция, че Южен поток ще стане през Гърция и ще ни заобиколи през Македония, Сърбия и т.н. Посланието бе ясно - "Паникоского бьют","Тревога, заобикалят ни". Вечния енергиен експерт и ексминистър Овчаров, който на времето се опита да хариже на Газпром газопреносната ни мрежа за да не заобикаля "Син поток", отново е включен в играта с медийно усилване на внушенията за заобикалянето ни.

Отново без грам анализ или контекст на казаното от руския президент и претеглянето му за достоверност.

Очевидно и идеята за газовия хъб се е родила някъде в главите на приближени енергийни босове - които за пореден път отклоняват внимание и енергия от реалните, постижими и печеливши ходове, които могат да ни гарантират по-евтина и по-сигурна енергия.
Така същите хора клатиха правителството на ГЕРБ четири години с цел да осуетят реалните стъпки по диверсификация. Така и не направихме нищо в посока интерконектори и газохранилище, но наложихме мораториум върху фракинга и на практика блокирахме опитите за чуждестранни инвестиции в местен добив на природен газ.

По подобие на АЕЦ "Белене" и проектът Южен поток ще има бавна и мъчителна кончина. За мнозина български политици е немислимо да не се вярва на думите на руския президент. Вероятно някои нощем не спят от кошмари, че ни заобикалят и че ни подминават не толкова газовите и енергийни потоци, колкото съпровождащите парични потоци.

Вие преценете дали казаното от президента Путин "държи вода", както гласи една английска поговорка, т.е. е достоверно.

Българската поговорка е "веднъж, дваж стомна за вода, ама третия път ...."

Говореше ли президентът Путин, че е изгодно за България да предоговори валидния си газов договор през 2006 защото след това ще дойде рога на изобилието с големите енергийни проекти? Наши политици му пригласяха, че енергийната ни независимост ще се гарантира чрез по-голяма зависимост от Русия!?  Помните ли?

Оказа ли се, че реално платихме близо милиард долара в повече. Платихме.

Говореше ли президента Путин, че Бургас-Александропулис ще стане ако не през България, то през европейската част на Турция? Не стана.

Говореше ли президента Путин, че Южен поток ще стане независимо от това какво казва Европа? Не стана.

И проектът Белене не стана.

Поне на четвъртия път след поредната счупена стомна си струва да подложим мнението на руския президент на съмнение, след толкова много платени на вятъра пари - над 5 милиарда лева!?

Загубихме, а урок някакъв да сме научили?

Обявеното от президента Путин в Анкара решение за пренасочване на Южен поток през Турция остава само и единствено медийно събитие. Турската страна неколкократно заяви, че няма нищо подписано - само намерение за разговори. Владимир Путин може да си чертае на картата всякакви маршрути, но няма как да избяга от необходимостта от съобразяване с европейското законодателство. Той не е по-силен от пазара, а всеки пазарен анализатор ще ви каже - няма място за подобни количества, няма и преносна инфруструктура.

Но това е по-малкия проблем. Всеки, който следи отблизо Русия и какво става с рублата, нейната икономика, в това число и с Газпром ще Ви каже, че Путин натовари компанията с толкова много инвестиционни ангажименти, които при спадащи доходи - веднъж поради санкции, втори път поради срива на цените на нефта и на природния газ, че тя просто няма как да ги изпълни. Пари няма, няма и да има - банковият консорциум за Южен поток вече издаде присъдата.

Всичко, върху което се крепи оставащата власт на руския президент са 420 милиарда долара златно-валутни резерви. От тях по-голямата част ще отидат за поддръжка на рублата, което само по себе си е обречено, но безалтернативно усилие. Други 170 милиарда се разпределят от правителството, но последното нещо, което то ще направи в този момент е да финансира проекта като Южен поток - още повече по-такъв екзотичен маршрут, какъвто Путин посочи.

Сигурен съм, че последните реакции на премиера н на президентът Първанов са плод на съвети на същите хора, които ни вкараха в енергийния шлем и които продължават да търсят някаква възможност за енергиен бизнес чрез и с Русия за да продължат единствената възможна за тях линия на собствена бизнес и политическа реализация..

Време е да свикнем с мисълта, че зад думите на руския президент не стоят реални финансови и геополитически възможности. Ако искаме да строим Южен поток трябва сами да намерим пари.

Единственото положително от казаното от премиера Борисов, че блъфът на Владимир Путин ще бъде изобличен и ще лъснат истинските причини за спиране на проекта.


Иначе си губим времето в излишни тревоги и самоиндуцирани паники.
Време е да се заемем с реални дела, с прагматични и постижими стъпки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар