вторник, 2 декември 2014 г.

Инвестор.бг: Не е изключено събитие от типа "черен лебед" в Русия

 
Илиян Василев: Не е изключено събитие от типа "черен лебед" в Русия В дискусията взеха участие (от ляво на дясно) доц. д-р Огнян Минчев, Илиян Василев, д-р Марко Арндт, Н. Пр. Детлеф Лингеман, Йордан Божилов, Симеон Попов, д-р Петър Николов, Даниел Митов. Снимка: МВнР
България е изправена пред сериозни геополитически рискове, твърди посланикът на Република България в Руската федерация за периода 2000 – 2006 г. Илиян Василев. Според него основният проблем за страната ни е енергийната зависимост от Русия. Най-сериозните проблеми пък идват от опита за строителство на АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“. Според него не е изключено до две години да станем свидетели на събитие от типа "черен лебед" в Русия.
Василев бе лектор на провелата се дискусия "Украйна - между Русия и ЕС. Българският опит", организирана по повод година от началото на събитията в Украйна от фондация "Конрад Аденауер" и Младежки Консервативен Клуб. В дискусията взеха участие представители на българското правителство, дипломати и експерти. (Дискусията се проведе вчера, преди да стане известно, че Русия ще се откаже от газопровода „Южен поток" - бел. ред.).
Според него целта на изграждането на „Южен поток“ е Русия да извлече геополитически дивиденти. По този начин тя ще успее да заобиколи проблемната Украйна. България обаче няма какво да спечели от този поток. „Южен поток е враждебен проект. Ако днес се наложат санкции на Русия, България няма какво да загуби, освен оковите си и илюзиите си“, заяви той.
Пред БНТ във вторник Василев посочи, че истинската причина за спирането на проекта “Южен поток” е огромната финансова тежест, която трябва да понесе “Газпром”, който започва да строи и газопровода “Алтай”. Друга причина според Василев е сривът на рублата с близо 65-70%.
„Националистите в България поставят акцента върху това какво ние можем да спечелим, а не Украйна, която не ги интересува", добави специалистът. По думите му това мислене е погрешно, тъй като събитията в Украйна не трябва да се разглеждат толкова опростено. Така например през сегашния газопровод, минаващ през Украйна, се транспортира газ за Европа и редица други държави. Словакия пренася 70 млрд. кубически метра годишно и печели 650 млн. долара годишно от транзитните таксти. "Ние не трябва да пренебрегваме интереса на съюзниците си от Европейския съюз", смята още дипломатът.
„Здравословно дистанциране от руската политика и светоглед би се отразил благосклонно на крехката като ценности българска икономическа и политическа действителност“, добави той.
По отношение на конфликта в Украйна според дипломата Западът отказва да играе на предложеното от Русия поле. За разлика от Москва западните сили не са пратили оръжия и сили в конфликта. "Западът избра единствената алтернатива – санкциите. Основният им плюс е, че са максимално таргетирани и са насочени към лицата, носещи отговорност за случващото се. Списъците с хора от размирните области Луганск, Донбас, както и на руски официални лица, са изготвени внимателно, така че да не се засегне обикновеният руски народ", каза още Василев. Според него създадената през последното десетилетие и половина прослойка на приближени до властта в Русия ще бъде силно засегната от санкциите. По думите на Василев забраните за пътуване и финансови трансакции действат изключително ефективно точно за тези хора, а контрасанкциите с ембаргото на вноса на хранителни стоки ангажират цяла Русия.
Василев смята също, че санкциите работят и курсът на рублата (60 рубли за евро, 53 за долар) е доказателство за ефективността им. Според експерта ниският курс спомага за намаляването на ефекта от спадането на цената на петрола, тъй като в руската икономика все пак влиза чужда валута и петролната индустрия е на печалба. Ефектът обаче по думите му е преди всичко за обикновените хора, както и за всички останали отрасли на икономиката. За развитието им Русия се нуждае от западни технологии, които при този курс на рублата стават прекалено скъпи и руската икономика губи шанса за модернизация, добави Василев.
Според специалиста може да очакваме в рамките на 6 месеца до 2 години смяна във висшето ръководство на Кремъл вследствие именно на санкциите. "Много е вероятно да бъде сменен премиерът Медведев”, заяви той.
По думите му не е изключено да има и събитие от типа „черен лебед“ по подобие на Великата октомврийска революция от 1917 г. или на падането на Съветския съюз. Според него Русия е склонна към подобни непредсказуеми събития.

Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Терминът е измислен от икономиста Никола Насим Талеб в бестселъра му "Черният лебед".
По статията работиха: автор Георги Драганов, редактор Петър Нейков

Няма коментари:

Публикуване на коментар