четвъртък, 6 ноември 2014 г.

За незаверения доклад на квесторите - updated

Сагата с КТБ приключи - БНБ отне лиценза.

Ако докладът, който е вкаран в БНБ от квесторите не е заверен, това означава, че всички одитори се дистанцират от отговорност за това което ще се случи от тук нататък. Така нареченият "одитен" доклад на трите фирми е "препоръка на ухо", която се разигра медийно за шокиране на обществеността, но без никаква правна стойност/.

Цялата тежест на последствията от решението за отнемане на лиценза и обявяването на фалита на КТБ от БНБ ще се стовари върху българската държава. За разборките в рамките на политико-олигархични групировки ще трябва да плати обществото. Това не е морална битка за изчистване на плевел от нивата на българската банкова система - защото погрешната матрица зад КТБ не се ограничава само до тази банка.

Понякога дори си мисля, че станахме свидетели на един изключителен театър. Съдете сами - "виновният" банкер, защитен от стената на дружествата със специална инвестиционна цел - остава собственик на активи за над 2 милиарда евро. Забележете, той не говори в рещаващия момент на сценката, "за да не влияе на политическата обстановка". 

Кредитираните от него други "обществено интересни" лица вече са в режим "обезценка на активи", т.е. на кредити и ще платят много по-малко, ако въобще платят нещо.

Основните заподозрени като Пеевски и приятели дори отричат да имат кредити.

Длъжниците си отдъхнаха - сред тях доста медийни компании, които в последните месеци остро критикуваха Цветан Василев и по този начин допринесаха за драматургичната острота и съспенса.

Облигационерите и акционерите също не губят - защото ще си вземат своето, тъй като намесата на държавата беше толкова тромава и остави толкова следи на местопрестъплението, че осъждането и е само въпрос на време - с огромно поле за разширено тълкуване на "щети и пропуснати ползи". При всички случаи става реч за други милиарди евро. Само държавата и данъкоплатците са сигурните губещи и са обречени да плащат много и за дълго.

А уж всичко се правеше за да не се използват публични средства!? Все за благото на човека.

Обявяването на фалита на КТБ с незаверен доклад, без цялостната картина на последствията и възможните варианти, преди да може новото правителство и нов състав на БНБ да направи балансиран преглед е вероятно най-неоптималния вариант за действие, защото при него- не само хората зад кадъра, но дори Цветан Василев ще остане "сух". Нищо не му пречи да прехвърли активите на трети страни и лица, а те да ги препродадат и тогава действително активите, закупени с кредитите от тази банка ще бъдат недосегаеми. За капак - дори може да се надява на щедра обезценка в хода на несъстоятелността, като ги погаси дори ако бъдат обявени за предсрочно изискуеми. Както посочих, идеята на атакуващите, че ако физически го задържат ще могат да разменят свободата му и по-лека присъда срещу активи е наивна.

Атакуващите от Кой? и приятели ще останат доволни за успеха на разрушаването на банката и възмездието, но тази тяхна "победа" ще бъде платена от нас и по никакъв начин няма да премахне вируса в системата..

До следващата банка, която стане обект на атака.

Именно за това предложих смяна в подхода и защита на интереса на държавата и на банковата система в този процес - дори и при фалит на КТБ - тоест максимално ограничаване на щетите и смяна на конфронтационния с преговорен модел.

КТБ е най-голямата мина, която Кой? и приятели, подготвят за следващото правителство - за да могат да го рекетират - при това без възможност то да реагира. Дългът ще бъде направен, сметката представена.

Уж са евроатлантици и проевропейски среди, а съзнават, че спасяването на банката през държавния бюджет ще повиши дефицита до 4%, с което на практика ще се лишим от шансове поне за две години изобщо да мислим за еврозоната. Да сте чули нещо практично да се прави и по членството в банковия съюз, защото от там не знаят? Държавата на дъното - колко ще струваме в ЕС и НАТО?

Както казах многократно - в момента се подготвя кражба от нашите джобове уж в името на морална битка срещу един свален от пиедестала олигарх, а в същност за оцеляване на архитектите и мениджърите на българския преход.

Именно държателите на статуквото изчерпаха външните източници и за това преминаха към канибализъм, но не искат да платят сами цената, а да я прехвърлят върху обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар