понеделник, 7 ноември 2016 г.

Радев или Цачева - различните последствия за външната политика и отбраната

За улеснение на онези, които не могат да направят разлика между Цачева и Радев като еднакво удобни за Москва политически фигури. Мнозина предпочитат да реагират като футболни запалянковци и да избързат с тоталното си отрицание, без да разберат нито контекста, нито детайлите. Още по-малко пък като издигат древния лозунг "Картаген /ГЕРБ/ трябва да бъде разрушен".
Нюансите са всичко и са толкова важни, че си струва да посетим отново основните "опорни" точки и най-вече разликите.
Румен Радев бе определен и "съгласуван" с Кремъл при визитата на Нинова и Първанов там. Това, с което Ви облъчват днес, че изборът му е "made in Sofia", е за наивници. 
Неговата задача е да не допуска ярки антируски ангажименти на България в рамките на възможна ескалация на конфронтацията със Запада /която между впрочем става все по вероятна/ и най-вече като върховен главнокомандващ да предотврати разполагането на значителни натовски активи на наша територия. Тезата е - няма руска заплаха - трябва ни национална армия - сами ще се защитаваме. Справка - позицията срещу съвместното патрулиране на въздушното пространство със самолети на натовски държави. 
Притчата как той случайно бил избран и Нинова му предложила в телефонен разговор е несръчно опростяване на много по-сложен и многопластов процес. Все едно да Ви убеждават, че е подал оставка с идеята да стане пенсионер или безработен!? 
Радев е нужен на БСП като нейн гарант пред Москва, че руските интереси ще бъдат отчетени там където най-много я боли - в отбраната и външната политика на България. В тези сфери Кремъл има най-големи възражения към Плевнелиев, Ненчев и Митов. Не защото повтарят утвърдени стандарти на споделени позиции и оценки по действия на Русия, а защото го правят български президент, министър на отбраната и външен министър в една русофилска страна. Сегашният президент вече е изваден от уравнението. С избор на Радев  се неутрализират и Ненчев и Митов, тъй като президентът винаги може да "балансира" неприемливи за Москва позиции на правителството в качеството си на държавен глава и на върховен главнокомандуващ. Ако не може да спре конкретна позиция, може публично да я дезавуира, като утвърди представите за страната като ненадежден партньор и с два центъра на власт - разделения, които могат удобно да се експлоатират. 
Но тези разсъждения са по-скоро в сферата на идеалната или висша политика. 
Приземено към прагматичните равнища, Радев трябва да контролира модернизацията на българската армия по начин, който да удовлетвори максимално българското оръжейно лоби и индиректно Москва  там, където и когато това е възможно. 
Не търсете непременно доставки на руско въоръжение, те са невъзможни. По-скоро нюанси в "скоростта" при подмяната на сегашното руско въоръжение и неговия ремонт и поддръжка. Или избор на системи, които предизвикват по-малко възражения в руската столица - да се избере европейското /шведски или европейски участник/, а не американското предложение. В това число и по въпроса за европейска армия като заместник на НАТО в ЕС. 
Не зная дали българските наблюдатели на процесите в Русия са забелязали, но там протичат разнопосочни процеси, включително в обкръжението на президента Путин, които имат отношение и към България. Много от участвуващите в различните бизнес схеми с България, които донесоха дългове за нас и неудовлетворение за Кремъл, включително по проектите за Големия шлем, вече са извън неговия близък кръг. Показателен е случая с олигарха Генадий Тимченко, ключова фигури по проекта Южен поток и с активна роля в други инфруструкрни проекти на Балканите. Подобна съдба заплашва и кръга около ВТБ, който рискува със сделката Виваком и в момента "виси" със страшна сила с отпуснат, но необезпечен с акциите на Виваком заем. Ако и там  се провалят, никакви нови проекти няма да има за тези хора - включително по концесията за летище София, където е подготвена поредната "сделка". 
При разговори на който и да е български социалистически лидер в Москва, веднага лъсва неговата или нейната неспособност да обещае и достави стоката, която Кремъл най-много търси - влияние върху политиката на страната в НАТО и ЕС. Идеологическите клишета - братя, славяни, православни - не струват много в света на реал политиката и огромните пари, които движат процесите в Кремъл. БСП и левите, плюс ДПС, нямат шанс да спечелят парламентарни избори и да реализират промяна през съставено от тях правителство. Този път за решение на проблема "Ненчев, Митов", подкрепяни от Борисов, за тях е затворен. Да, министрите на отбраната и на външните работи са подкрепяни от Борисов, но за това малко по-късно. 
Защо именно Радев?
Защото той идеално пасва на хибридния подход на Кремъл. Откровено проруски политик /а ла Сидеров/ или генерал /тук списъкът е много дълъг/ няма шанс да спечели президентски избори в България. Електоратът веднага ще разпознае в него заплаха за евроатлантическата ориентация и ще го блокира. Да не говорим за ехото в западните ни партньори. 
След като чистия и откровен метод за промяна не е възможен, трябва хибриден такъв. 
Опаковката "американски" генерал с диплома от военната академия, говорещ английски, популярен сред младите с виртуозни изпълнение като летец, идеално пасва на задачата. Поне по отношение на това да го защити от обвинения, че реализира руски сценарий. Допълнителен театрален щрих е напускането на поста командващ ВВС с режисиран "гръм" - несъгласен с министър Ненчев, но в добри отношения с Бойко Борисов и дълбоко загрижен за катастрофалното положение на българската авиация.
Именно днес, когато българската авиация вижда реалния изход от една дългогодишна криза, която командирът Радев предпочете да не забелязва през цялото време на пребиваването си начело на ВВС - поне до степен ярко да протестира или подава оставки. 
Румен Радев не може да се измъкне от личната си отговорност за състоянието на българските ВВС. След октомври 2012 година нему е възложено от правителството и МО да ръководи екип с мандат за водене на преговори с държавите потенциални изпълнители на проекта за закупуване на нови бойни самолети. Правят се много срещи, изработват се нужните преговорни документи, в това число и се подготвят информационни пакети с критерии за оценка, които се изпращат в края на месец януари 2013 година до четирите държави - Швеция, Италия, Португалия и САЩ. В тях има пълна информация и изразено очакването за отговор до края на месец февруари същата година. Лично Румен Радев води преговорите и дава положителни оценки за тях. През цялото време като де факто ръководител на проекта и водещ преговорите, той прекрасно съзнава какво е състоянието на ВВС, знае, че няма осигурен финансов ресурс в бюджета нито за нови самолети, нито за достатъчно летателни часове на пилотите. Но мълчи.
Забележете, точно тогава тръгват "спонтанните" протести и метежи пред февруари, които довеждат до падането на правителството. Помните ли, че ключов елемент на стратегията за свалянето на правителството бяха самозапалванията на хора, които буквално парализираха реакциите на правителството и на самия Борисов. Някои хора загинаха, други се сдобиха с власт.
Може, разбира се, да се спекулира каква е връзката между метежниците от 2013 година и последвалата костинбродска афера с рапортувания от Румен Радев напредък в работата по избор на нов български боен самолет, но е факт, че протестите и свалянето на правителството блокираха програмата за превъоръжения, като я върнаха в изходна позиция. 
По време на правителството на Орешарски няма никакъв сериозен напредък, освен рутинни констатации за катастрофалното състояние да българската авиация, които не топлят никого. Тогава генерал Радев не мисли за никаква оставка, не изразява протест или недоволство от тогавашния министър на отбраната или от правителството на БСП и ДПС.
Каквото и да се говори за сегашното правителство, за първи път бяха отделени реални средства и се пристъпи към избор на боен самолет. Но новият министър смени модела и ограничи правата на екипа на Радев, извън техническите параметри на сделката, във финансово-икономическите, които се интересни за оръжейното лоби у нас. Вероятността от сделка е непосредствена, а Радев не е сред рещаващите фактори и посредниците са нервни. За това този път решава да протестира и да подава оставка, като влезе в политиката  и се пребори за пост, който да позволи "от горе", като президент, да контролира и влияе върху процеса на модернизация на българската армия в най-решителния стадий - когато се дават милиардите. 
Логично не закъсня и новия опит за "февруарски" събития - този път през есента на 2016 година - отново със същата цел - да се осуети и забави процеса на харчене на рязко увеличения военен бюджет за нуждите на превъоръжаването на българската армия. 
Цачева беше личен избор на Борисов, веднага след като му внушиха, че Москва ще го свали чрез русофилите и петата си колона, ако не спре Плевнелиев за втори мандат и не посочи по- приемлив за Кремъл кандидат за президент от ГЕРБ. От четири потенциални кандидати, които останаха на финала, Цецка Цачева бе най-близко до поставените условия, но най-неизбираема. Тя има позиция в полза на градежа за АЕЦ "Белене", срещаше се и поддържаше добри отношения с колегата си Сергей Наришкин, изрази недоволство от това, че не може да го приеме заради европейските санкции, обяви се против тях - изобщо руската и папка със заслуги към Русия е впечатляваща. Именно за това тя беше предпочетена от Борисов като контратеза на играта на БСП с външния Радев и като достатъчно приемлива за Москва за да предотврати свалянето на правителството на ГЕРБ. 
Не забравяте нали поредността и взаимното влияние на събитията около февруарския метеж, преговорите за доставка на самолетите, които самия Радев провежда с потенциални доставчици , оставката на правителството и смяната му с това на БСП и ДПС. 
Днес се реализира същия сценарий. 
За пореден път Борисов прояви слаб характер и се върза на заплахата от Русия, усилена през действия на местните и проксита и избра най-трудния вариант - Цецка Цачева. Само и само да си купи благоволението и отложи дестабилизацията на неговото управление..
Ако не вярвате на горните интерпретации , вижте какво стана в Черна гора поради това, което Москва смята за измяна от страна на Мило Джуканович - влизането на страната в НАТО. След милиарди инвестиции и години на "усвояване" и пленяване на страната от руския политически елит и олигархични кръгове черногорският премиер предпочете да продължи по пътя със Запада. И загуби премиерския стол. Последва опит за преврат, реализиран от руските спецслужби през сръбски националисти.

8 коментара:

  1. Бях я пратил на приятели тази статия в частно съобщение по facebook, но линкът е изтрит от "съображения за сигурност" и не мога да я пращам отново.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто копирайте текста на статията. Това не могат да ни го отнемат!!!

      Изтриване
  2. Чудесна статия - пуснях я като линк във Фейсбук, и се намерил някой да я докладва за спам. Естествено я изкопирах като статия и пак я пуснах като съм написал откъде съм я взел и кой е авторът. https://www.facebook.com/nick.georgiev/posts/10154685690629913 Колкото до материята, страшно е всичко, което става в момента на Балканите, в Близкия Изток и Европа. И немалка заслуга (меко казано) за това има Русия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също опитах да направя връзка с фейса но очевидно кремълската хибридна война в пълна сила е насочена срещу критиките на Г-н Илиян Василев

      Изтриване
  3. Г-н Василев чета с интерес и удоволствие от дълго време Вашите анализи. Споделям тезите и в тази статия до някъде.Но не съм съгласна Главния "политик" в държавата да прави тъпотии, а после "народа" да го спасява.Отказа на два пъти протегнатата ръка на Р. Кънев за обща кандидатура, пък сега дайте да гласуваме за магарето. Политик, който не може да предложи далновидно решение( интелигентна и ценностна личност), при този путински натиск, значи е вреден за България.Лично за себе си съм решила, че няма да гласувам и това е първият път, в който няма да упражня правото си. Бих могла да променя рашението си, ако видя конкретни стъпки, например - ББ сключва споразумение с РБ, че ще подаде оставка, с цел съставяне на ново правителство ( с нов министър председател) с цел задвижване на съдебната реформа и връщане в управлението на хората- гаранти за това - Хр. Иванов и Радан Кънев. Щом се искат жертви от народа, нека да се направят такива и от БАЙ ПРЕМИЕРА!

    ОтговорИзтриване
  4. Г-н Василев, следя от дълго време Вашите анализи и споделям възгледите Ви.Но, в случая, не съм съгласна да вадя горещите кестени от огъня, заради просташкото ЕГО на ББ.Той отказа на два пъти протегнатата ръка за обща дясна кандидатура, пък сега - дайте да гласуваме за магарето. Политик, който не може да намери далновидно националнополезно решение, при този путински натиск и издига магаре, значи е вреден за Б-я.Ако ББ иска да привлече истинските десни гласове, да подаде оставка с цел преформатиране на правителството с нов министър председател и връщане в него на хора- гаранити за съдебната реформа - Хр. Иванов и Р. Кънев.. Защото съдебната реформа е така необходимата имунна система за защита и от корупцията и от попълзновенията на продажни путински подлоги!Трябва да се правят жертви - и първата трябва да бъде на ББ.

    ОтговорИзтриване
  5. Струва ми се, че причината за действията на Борисов е малко по-друга.

    Той не си играе с Кремъл. НЕ СМЕЕ да играе с Кремъл. Даже и белот не смее, камо ли шах. Той е сигурен, че от Кремъл могат да го свалят когато пожелаят, и панически се страхува. Затова направо е решил да принесе в жертва президентския пост – за да остане на премиерския. Така си представя сделката.

    От президента зависи атмосферата в страната и стратегическата ориентация. Борисов тези детайли не го интересуват. За него властта се изразява в това да си с ръка на кранчето за преразпределяне на ресурсите. Стратегическото мислене го изнервя. Защото осъзнава, че не го може.

    Затова от четири кандидатури избра най-неизбираемата. И най-вече – затова го направи демонстративно.
    Ако искаше да го направи тихомълком, щеше да „комплектова“ Цачева с такива, сред които лесно можеше да я посочи – ако не като най-добрата, то поне като равна сред равни. Но да я селектира заедно с едни от най-популярните и харесвани лица на партията си, и после да я предпочете пред тях, това си е чиста демонстрация.

    Дали тези хипотетични схеми тип власт-срещу-власт си ги въобразява единствено самият той, или е бил „посъветван“, няма как да знаем. Но той е абсолютно наясно, че не се е издигнал сам до позицията, която заема, а пътят му дотам е бил проправен от външни фактори. Както и че политическото му дълголетие зависи основно от същите тези фактори.

    Затова гледа да е добре с всички, за да се циментира на премиерския пост – докато в един момент се окаже, че на факторите им е по-изгодно да го оставят, отколкото да го махнат. Това му е единственият шанс.

    Само че това е сценарий за спокойни времена. А събитията се развиват толкова бързо, че циментът няма да има време да стегне.

    ОтговорИзтриване