неделя, 19 февруари 2023 г.

Какво остана в сянка, по новия списък Магнитски?

Не зная дали ще се съгласите, но важни неща останаха в сянка, по новия списък Магнитски. След шока, засегнатите от това страни, започната да отричат, че ГЕРБ няма нищо общо, били персонални санкции срещу Влади Горанов в лично качество. Глупостта в това съждение може да съперничи само с арогантността. Но какво да се прави - криза е, реагират, както могат.

Какво остана незабелязано, или не добре засегнато?

Първо е по избора на Румен Овчаров за включване в списъка. Сигналът, който американците дадоха е многопосочен. Овчаров беше обект на внимание от прокуратурата, но окончателно съдебно решение няма, след като Върховния съд отмени условната му присъда за ТЕЦ "Бобов дел". Казват, че обвинението не си е свършило професионално работата си. Но запознати твърдят, че роля са изиграли и руските и масонски връзки. Не партийните, още по-малко професионалните. Умее да "убеждава" Овчаров.

Това последното си мисля, също е важно, защото не само Румен Овчаров се спряга за главен енергетик сред местното "руско" масонско братство, в което са и енергетиците от ГЕРБ. Тях също ги пазят от прокуратурата. Но САЩ показаха, че не се интересуват от подобни протекции, още повече, когато местните ложи са вързани не със западните, а с руските ложи, които пък са пълни с агенти на руските специални служби и са канал за руско влияние.

ГЕРБ побързаха да лансират новите покупки на Ф-16, ядрените горива от Уестингхаус, реактора АР 1000 като индулгенция, но нещо са пропуснали да забележат, че въпреки, че гласуваха в Парламента, от Вашингтон не бяха впечатлени. Тези номера минаваха при Тръмп, не при Байдън. Тоест подобни хватки "да дадем нещо", което обаче не е наше, на американците за да ги накараме да си затворят очите за далаверите ни, не минава.

И тук идва най-интересната част от разсъжденията.

Горанов е не само третия, посредника в отношенията между Борисов и Пеевски, но и третия в отношения между Борисов и Божков. Пеевски, Божков и Горанов вече са на дузпата, можете ли да отгатненте кой е следващият "намагнетиризиран", от раз.

Кой е топлата връзка между Борисов и Пеевски в енергетиката? Не е трудно - Делян Добрев, комути Пеевски помогна да се върне "на бял кон" в Хасково след като беше освободен от Борисов. В ГЕРБ Делян Добрев е главния енергетик, вездесъщия надзирател на всичко което става - включително в ядрената енергетика. Той е и посредник между Борисов и Пеевски, от една страна и Румен Радев от друга. ГЕРБ имат много грехове в енергетиката ,както се показа от участието на двама назначени от тях изпълнители директори на АЕЦ "Козлодуй" - познайте от кого, Тук спада и баването на интерконектора и Турски поток, но най-големи проблеми Борисов и Делян Добрев ще имат заради атаката срещу правителството на Петков за това че не купува руски газ, сигналите на Делян Добрев до прокуратурата, в които се натопяват Александър Николов и Кирил Петков за това, че са се обърнали към американците за спешни доставки и не са приели условията на Газпром, включително и затова, че отново съгласуване с Радев, отказаха договорените покупки на американските карга с втечнен природен газ, за които Белия дом бе ходотайствал, а нашите с лека ръка ги отсвириха. Не се забравят такива неща. Списъкът набъбва и с новите проектни амбиции на назначените от ГЕРБ шефове в енергетиката - да реализират турския газов хъб с Газпромовски газ и намерението за целта да използват в реверсивен режим Транс-Балканския газопровод /за 17 милиарда кубически метра капацитет когато говорярт/, та те да се използва за транзит на руски газ. Шефът на БТГ дори се хвалел, че има място за нов Турски поток, този път на север към Молдова и Украйна.


Нищо не казвам, просто излагам логически съждения, е разбира се подкрепени от информация и разговори, но вие бихте могли да откриете кой ще бъде следващия, защото следващи ще има след Влади Горанов и Румен Овчаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар