неделя, 15 януари 2023 г.

Патриотизъм в глобалния дигитален свят - на какво ни учи казусът Нексо?

 Не гледам БНТ по принципни съображения. Но чувам, че Томислав Дончев препоръчал на ДБ да върнат парите, дарени от служители в Нексо и Христо не възразил. Тази работа с Нексо започна много да дотяга, не само с опитите на корумпетата да съдят от моралните си "висоти", но и с глобалното си невежество и опита на "българския казан", който пречи на всеки българин, особено на тези във финтех индустрията да реализират "глобални проекти" от българска територия. За това говоря за българския казан - разбрали, не разбрали, но чули едни 94 милиарда долара и веднага си казали, "къде сме ние в тази схема"?

Първо, тази индустрия не е регулирана и това дава възможност за развитие и използване на незаети ниши. Защо да не го правят българи? Сори, но откъде накъде Гугъл и Цукерберг ще имат право да продават услугите си извън регулация и печелят от целия свят, а нашите момчета и момичета няма да имат право чрез сайтове и мобилни приложение да правят същото?! Разбирам, че Борисов и Гешев са притеснени, че тези хора могат да финансират техни опоненти, но това не е аргумент против, а аргумент "за" добронамерено отношение и подкрепа към подобни проекти. Поне да им дадем правото съмненията да се тълкуват в тяхна полза, а не да ги разпъваме на кръста предварително. Нали имаше презумция за невиновност до произнасяне на съда?
На мястото на Христо Иванов щях, вместо да се огъвам, да кажа, напротив господин Дончев, няма никакво правно основание, няма присъда, няма санкция на съда че дарените пари са от незаконна дейност - което да ни принуждава да ги връщаме. Нещо повече, призоваваме всички от Ай Ти индустрията да финансират нашите кампании, защото само ние можем да защитим техните интереси срещу местната корупционно-олигархична класа, която стреля срещу всеки бизнес извън техния контрол.
Второ, имало разследване - ок, нека си върви това разследване, но трябва да знаете, че ако баннките предлагаха услуги по съхранение на стойност в криптовалути, нямаше да има подобни ниши. Определението пирамида е медийна димка - това се доказва в съда, а не от Гешев който изнася блокчейни в чували. Българската прокуратура може и трябва да сътрудничи, но какво става, ако американския съд каже че няма престъпление, или че може и да има нещо, но то изобщо не е свързано с медийните фишеци на родните дигитални невежи от прокуратурата - тук громим тероризъм, финансиране на партии?
И тук стигам до най-важното - светът на глобалния бизнес, технологии и пазари е вълчи. Там печелят хората, които имат здрава национална база, от която да завладяват пазари и пространство. Естествено че банките и финансовите институции ще се съпротивяват, защото те печелят от традиционните валути и бизнес услуги, при които обаче "губят терен". Да бяха предложили равностоен продукт в криповалути, това е конкуренция, това е пазар, а не да използвам институционални бухалки.
Естествено ще правят всичко възможно за да спрат конкурентите си от криптосвета, макар с едната ръка да бутат прокурорите и регулаторни органи срещу "нелегалните", а с другата да се стремят да ги имитират във финансови продукти.
Не могло да се предлагат по-добри условия от баннките за депозити в крипто - ами вижте колко банки и на какви условия, при какви лихвени проценти и разходи, предлагат подобни услуги? Рано или късно банките във вида в който ги познаваме, ще си заминат, защото започнаха да стават прекалено скъпи и прекалено арогантни - нито могат да фалират, като всеки друг бизнес, нито има регулация за постоянно растящите им апетити да увеличават всякакви такси и товарят клиентите си с допълнителни разходи, особено когато депозитите са с отрицателна или свръхниска доходност.
Едно е да търсиш Ружа, която е просто откраднала пари и това е доказано, при това с помощта на родните служби, друго е да громиш с прокурорската тесла един успешен бизнес в начален етап.
Ама Нексо били прали пари - почакайте да го докажат, това обвинение е дежурно избощо за всяка криповалута, особено че чрез тях се перат престъпни пари.
Щели да наемат форензик компания - ами да наемат, но откъде знаят с какви заключения ще излезе тя? Ами ако каже, че няма какво за разследване или за Борисов, Пеевски и Гешев е по-важно форензик разследването да им помогне да таргетират ударите си така, че да приберат "своето" от дейността на Нексо.?
Копейкин бил готов да предаде Христо Грозев на Русия, нашенски политически иждивенци /вижте тази дума/ искат да изгонят финтех индустрията от България и да и попречат да подкрепя партиите на промяната, които не могат да контролират. И на всичко от горе се кичат с табелките "патриоти". Не, моят патриотизъм е да защитавам всеки българин, да направя България дом, в който да се връщат и да бъдат защитени, включително чрез обективно и действащо правосъдие. Защото някой като че забрави, че правосъдието не се прави от прокурори, а от съда.
Та къде да отиде глобалният българин, когато в националната му база върлуват някакви озлобени и невежи феодали, които смятат България за тяхна бащиния?
Вижте какво правят в Израел - защитават си бизнесмените? Не всичко, което искат от нас от чужбина трябва да бързаме да удовлетворим.
Та да се върна на онези 20 хиляди лева, дарени за ДБ от служителите.
1. Повдигат този въпрос морално деградирали хора от ГЕРБ, ДПС и т.н. които финансират своите партии с откраднати от бюджета и бизнеса пари, чрез корупция. Това е форма на брутална политическа наглост. Бюджетът - открит и скрит, с който ГЕРБ и ДПС купуват властта си се измерва със стоцити милиони, дори милиарди. Те ви карат да вярвате, че 20 хиляди на служител от частна фирма са Проблемът. Да не мислите, че тези които гласуват за тях от местните администрации, от медиите, цялата тази кохорта от платени от екрана -лози, не са монетарно мотивирани, извън отчетите, които се подават в Сметната Палата? Кеш, на ръка.
2. Тези пари дарени на ДБ и ПП не са с неясен произход, тоест няма нищо незаконно, ерго няма никакво основание да се връщат. Само чакам от ГЕРБ да ми кажат, че било морално укоримо - точно те да ми го кажат. Чакам.
3. Ама били много за служителите в компания - не зная колко получават тези хора, но сигурно получават много. Но колкото и да получават, те са ги изкарали от своя труд, а не от кражби от хазната, от обществени поръчки и от корупция. Ако ГЕРБ и ДПС трябва да върнат парите които са откраднали, ще престанат да съществуват тутакси.
Последно - вместо да се отбраняват от ПП и ДБ трябва да бъдат още по-агресивни - и в разследванията и в изобличаване на демагогията и пороците на задкулисието. Трябва да разделим нещата - нека щатското и друго правосъдие си решат уравнението, но ние тук трябва да кажем на българските финтех индустрии, изобщо на всеки бизнес който има глобални амбиции че ще бъде защитен и насърчаван, а не громен от завиждащите и потънали в корупция аналогови политици и магистрати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар