понеделник, 25 юли 2022 г.

Кремъл премисли - пълното прекратяване на газовите доставки за Европа не е в интерес на неговите форс мажори

След като изпрати съобщението за форс мажор, по някои направления на доставка на природния газ, Кремъл разбра, че ще загуби много и за дълго ако не остави за себе си пространство за маневриране между пълното спиране на природния газ и ограничаването му само по политически приамливите за него направления.

Ето защо говорителят на Путин Дмитрий Песков днес се опита да успокои тревогите на европейските потребители като заяви, че "Русия не е заинтересована в прекратяването на доставки на газ за Европа". Това не означава, че няма да играе с количествата и условия за доставки по отделните направления, а че ще прави избирателно. 

Реакцията на Кремъл е естествена, защото ако стресира прекомерно Европа със заплаха от пълно прекратяване на доставките, загубата на пазар за 150 милиарда кубически метра може да се ускори, както и усилията за диверсификация извън Русия. 

В очакване на утрешното заседание на комисията "Митов" н НС, един от главните експерти на финансирания от Газпром руски Фонд за национална енергийна сигурност Игор Юшков направо заяви , че България няма друга опция освен да приеме да плаща в рубли. Същата теза  бе повторена от гравитиращата около руските газои интереси Българска газова асоциация - без плащане в рубли и без руски газ няма как да балансираме потреблението през зимата. Това твърдение беше широко разпространено в руските медии. 

Всички признаци, че предстои истинска битка за пътищата за балансиране на българския газов пазар - или азерски газ и ВПГ, или руски газ с приемане на плащането в рубли.

Е, дами и господа, радетелите на Газром така и не разбраха, че няма никаква гаранция за доставките на руския газ, независимо от това какъв договор подпишете, след като самата Русия постоянно генерира измислени форсмажори.

И най-добрият начин да се убедите в това е да потърсите застрахователна компания, която да ви застрахова договора за достака на Газпром срещу неизпълнение. Опитайте. Не става въпрос само за рисковете премия. Просто няма кой да го направи. Неупарвляеми риск.



Няма коментари:

Публикуване на коментар