неделя, 19 декември 2021 г.

Кой излъга за азерския газ или колко е дълбока дълбоката държавата в енергетиката?

От доста време следя историята с азерския газ, надеждите за диверсификация, които той донесе и дълбото разочарование, което последва. По Алтернативата редовно правя коментари, а при Сашо Диков започнахме с темата още в първите дни, след като Бойко Борисов и Николай Павлов отбелязаха на 1 януари т.г. началото на "новата" ера.

Изчаках служебното правителство да вземе мерки, тъй като стана очевидно че шефът на Булгаргаз саботира вноса на три-четири пъти по евтин газ от руския и така допринася за вдигане на цената на природния газ у нас. Пътьом да отбележа, че провалът е тотален, тъй като цената на която купуваме руския природен газ е близо два пъти по-висока, от цената, на която той се продава в Турция и Сърбия/преди и след нас по Турския поток/.Изнесох скандалния факт, че за 10 месеца сме внесли само 166 милиона кубически метра, дори не сме изпълнили минималистичния договор анекс, с който се задължихме да купим поне 225 милиона кубически метра за 9 месеца.

Саботажът е тотален, но никой - имах специална среща със служебния премиер Янев по темата, но така и никой не пипна Николай Павлов, защото е под личната протекция на президента Радев. И не само, част е от масонски мрежи, а "братята" го защитават.

Същите защитните на православната вяра, през Делян Добрев, ме съдят за да престана да се занимават с техните "светли" помисли и още "по-светли" дела. И вече пети месец съм с блокирани сметки и иск за 52 хиляди лева от Делян Добрев. Съдията не бърза да реши. Дорида загуби делото, Добрев най-много ще плати разноските по него, но за него това е по-малко от бълха. Мобилизирани са всички връзки, защото в съдебната система масоните са изключително силни. Никак не се притеснявам защото е толкова съшито с бели конци, че ако не в България в ЕС ще ги осъдя и то яко. Ще си платят за всичко до стотинка.

Трябваше ми време за да разбера всички елементи на пъзела "азерски газ", но тази криза форсира разследванията, защото без да има внос на евтин газ, всяко правителсто просто се лишава от лостове да управлява кризата. Вместо него управлява задкулисието.

Саботажът на Павлов не свършва тук, с новия анекс, който подписа с Азерската компания за доставки на газ (AGSC) до 1 юни 2022 година, където той де факто се отказа от тези количества, въпреки че по-долу цитирания договор /давам превод, но го имам като факсимилие/ му дава тази възможност да внесе газ през Неа Месемврия.

Ето точния превод от договора на AGSC и Булгаргаз, касаещ точката за доставка, която се използва за претекст при отказа/невъзможността да купим цялото количество евтин азерски газ.

"9.1.Точка на доставка

    a) Газът който в съответствие с това споразумение ще бъде доставен от Продавача на Купувача в Точката на достaвка
    б) Под условието на член 9.1 (c) под "Точка на Доставка" ще се разбира точката на свръзване на ТАП и интерконектора Гърция- България, или ако такава точка на свръзване не съществува, точката на свързване на ТАП с гръцката преносна система при или близо до Комотини /изходна точка Комотини/"

Ясно е, че няма никаква друга точка "близо" до Комотини освен Неа Месемврия. Дрийм тима на Добрев, част от който е и Николай Добрев, се опитват всячески да съхрани контрола си върху ключови постове в министерството, да съхранят контрола върху БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз.
Най-важното, за което Павлов няма отговор - ако е имало пречки с вноса, както той твърди, заради огранечение при точката да доставка, тоест наличието на интерконектора е било непреодолимо условие, защо не защо не си е предвидил резервен вариант за внос Нея Месември и Кулата? И отново вината е лично негова като преговарящ. Още по-валидне въпрос е, ако приемем, че е нямало как да промени нещата по договора, защо не е взел природния газ от азерската компания на точката на доставка /виртуална/ Комотини и сам да го продаде в Италия - разликата в момента на спот пазара е 1400 долара на хиляда кубически метра и така би реализирал финансова полза, с която да намали цената на природния газ, от там на парното, на тока и т.н.
И сега стигнахме до най-важната част - това не е просто недоглеждане или корупция, това е умишлен саботаж, за който се търси отговорност по НПК и ако Павлов стане "защитен свидетел" ще изпее цялата група до върховете и при Борисов и след това.
Нямате идея колко дълбока е дълбоката държавата, и колко в нея са фалшивите "герои" на прехода.
По мои изчисления щетите които са нанесени до този момент от невзетия азерски газ, който до този момент е 800 милиона кубически метра и разликата между цената на азерския и руски природен газ е 470 милиона лева. Ако изчислим щетите като пропусната възможна финансова полза /разлика между цената на азерския газ по нашия договор и цената в Италия на спот пазара - посочената по горе разлика/където този газ основно се реализира/ щетите отиват към милиард лева.
Тази история ще има продължение. Престъплението е очевадно, но едно е да говориш за борба с корупцията и дълбоката държава изобщо, друго е когато посегнеш и се окаже, че има "недосегаеми" защото са "от нашите".
Желая успех, но съм здравословен скептик

Няма коментари:

Публикуване на коментар