петък, 6 август 2021 г.

Кабинетът на Слави има шанс да мине с гласовете на ГЕРБ


Полезно е да се отдалечиш и в пряк и в преносен смисъл от "злобата" на деня. Нищо особено не съм загубил. Позиционна игра, със сигурни загуби и спорни печалби за неколцина субекта, които не са в отпуск и се занимават с политика.

ИТН кабинет има шанс да мине. Напук.

На първо място ГЕРБ. Борисов и Слави са конкуриращи се съперници с един треньор, а място на терена има само за един.

Оставете го какво говори Борисов. Ако подкрепи Слави, той ще покаже превъзходство и ще го отстрани като конкуренция - целувката на смъртта. При това подкрепата може да дойде направо при гласуването, като изненада. Както писах и преди Слави няма да има ход назад. Следва провал за Слави и Борисов отново трупа червени точки пред Треньора.

Борисов печели и ако кабинетът не мине, но тогава остава "омразния" служебен кабинет. Забравете за реформи, още по-малко радикални. Всичко ще става на принципа половин крачка напред, няколко встрани.

ДПС дори не е нужно да гласува "за". Те са силни в дисциплината "конюнктурни мнозинства". Кабинетът е тотално хамелеонски говори и обещава всичко. Три дни преди изборите прокуратурата на Пеевски и Гешев сваля обвинения срещу кандидат за министър - което е сигурен знак че го държат "за топките"?! Премиер и министри, които идеално пасват на определението "слушкам и папкам".

При това положение вземането на позиция от страна на ДБ и ИБНИ не е лесно, но нямат ход освен да не гласуват "за", като предварително обяснят защо. Да не се лъжем - сривът на ИТН няма да бъде добра новина за никого от протесните партии, защото Слави акумулира енергия от протеста и неизбежно провалите му отекват и като пропиляно време и енергия и на самия протест. Неизбежно част от привържениците на ИТН ще обвиняват ДБ и ИБНИ за провала. Драматурзите на задкулисието още от сега се готвят да стоварят цялата вина за изхода от гласуването /при всеки резултат/ върху ДБ. Това, че ДБ печелят популярност е добра новина, но коалицията в този вид не е направена да печели първи места на изборите, защото няма шампионски дух и няма стратегия как да излезе извън цеховия си профил. Ако привлекат министри от служебния кабинет към ДБ на неформална или формална основа, могат да добавят нова степен към ракетата си на следващите избори и да спечелят първото място. И пак победата няма да бъде ярка и достатъчна като депутатски места.

Има вариант и за нова партия с хора от служебния кабинет - тя може да дръпне рязко нагоре. Но отново малко време ще имат да се подготвят за самостоятелно участие.

БСП ще подкрепи Слави - може би само това е "трудната част" в решението на ГЕРБ да подкрепи кабинет на ИТН. Но пък става "германска голяма коалиция", тази която ГЕРБ отдавна искаше, но в БСП бяха на полусъединител - душата искаше, но тялото не даваше.

Е, сега вече имат възможност за брудершафт с "игристое".

Чашите от ИТН.


Няма коментари:

Публикуване на коментар