петък, 12 януари 2018 г.

Пир на Мултигруп по време на Европредседателството - сделката с Общинска банка

Да, стана както подозирах според песимистичния сценарий. Европредседателството е най-удобната фасада за извършване на всякакви зулуми и корупционни сделки. Одобряването на сделката по приватизацията на Общинска банка в БНБ е тържество на задкулисието и новата политическа организирана престъпна група, която е на власт. Не се чудете, че Доган подкрепи Борисов и изоставиха днес БСП сама да гласува против антикорупционния закон и вот на недоверие. Патриотите са бек вокал, също в схемата.
Първата червена лампичка светна, когато скоротечно решението за приватизация на банката мина през СОС. Няма никаква спешна нужда да се приватизира тази банка. Никаква. Нетният ефект за общинския бюджет е мижав. Като публична институция СОС бе длъжен да се заинтересова кому продава, защото от там щеше да излезе и отговорът на въпроса "Защо продава"? Първата линия на отбрана на публичния интерес бе превзета лесно и бързо. Включително от "дясно". Има две обяснения - корист или заплаха. Вие преценете кое е по-достоверно.
Вярвах, че БНБ ще бъдат "железни", защото натрупаха лош опит с амбиции на политици и партии в банковата сфера. Но и тази линия бе превзета. Отново скоротечно. Форсирана заплаха, удобен външен фон - улисията около Евротемите и Парка Пирин, и ...... екшън.
Ръководството на БНБ е било подложено на същия масиран и груб натиск, на какъвто беше подложен УС в края на юни 2014 година, след като нахлуха спецчасти в офисите в сградата на КТБ. Съвършено правилно БНБ не дава нови лицензи за банки на български бизнесмени след фалита на банките по времето на Жан Виденов и консолидацията при Костов. Тези загуби платихме всички - заедно.
Консолидацията на банковия сектор изискваше задължително му изчистване от риск свързан с политически обвързания български бизнес. До 11 януари - вчера - когато дадоха "зелена" светлина на сделката по придобиване на Общинска банка.
В банковата ни система се настани нов огромен политически риск.
По закон БНБ кандидатстващия купвач е длъжен да разкрие т.н. ултимативен собственик. В допълнение самата банка е длъжна да разкрие по свои канали - не е задължително това да бъде само ДАНС, дали това е така. Като човек, който е работил в тази сфера, мога категорично да заява - няма начин да се скрие собственост - въпрос е на усилия и средства. БНБ има средства, остава желанието.
ДАНС трудно може да бъде оправдание.
Затворили са си очите - под натиск, защото когато заплахите става лични и засягат близък кръг е трудно да си принципен. Още повече, когато се стреля по улиците на София, падат убити и държавни служители и никой нищо не разкрива.
Няма да се впускам в разсъждения относно новия "собственик" - очевидно той сам нищо не би могъл да направи без благословията "от горе". Аз вярвам на генерал Танов, не на българската правосъдна система по въпроса. Той плати с живота си.
От момента на инициирането на тази сделка през СОС до вчера - всичко е под диктовката на силови групировки и политическото съглашателство на тримата - Цацаров-Пеевски и Борисов.
Както много пъти съм твърдял - Костов разби Мултигруп или поне го ограничи. Днес Мултигруп тържествува. Мутрите станаха политици, министри, топ шефовете, но нравите им са същите.
Та това е дами и господа истинският дневен ред за който си струва да се протестира. Аз не смятам, че ще застроят Пирин, извън втория лифт, но че ще убиват все повече хора, включително и по нареждане на силните във властта, за това, че ще има нови КТБ /защото политическия риск се пренася в други банки, които пак държавата ще трябва да спасява/, за това, че начело на Евроредседателска България стоят мутри във всякакъв смисъл - това е сигурно.
Европредседателството е техния пир по време на нашата чума. Не ме разбирайте погрешно - копнея да съм позитивен, да се радвам на успехите на страната си, на вниманието от вън. Но не мога да се включа в хора от възклицания, докато убиват духа и бъдещето на моята държава.
За това следващия протестен марш трябва да има конкретни адреси - БНБ, БНТ, прокуратурата, Министерски съвет - този който разрешава всичко това да се случи.
Никак не ми е европредседателско. За това днес и сега трябва да поискаме оставката на това правителство и на този парламент, които не само остават глухи, тихи и невъзмутими, но и съучастват към поредното грандпрестъпление в държавата.
Само това може да придаде смисъл на усилията и на енергията на улицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар