понеделник, 23 декември 2013 г.

Южен поток - търг за милиарди евро по Рождество Христово и Нова година


Най-големият потенциален корупционен скандал.

Няма друго определение освен скандално и тримуф на задкулисието за съобщението за новия търг за избор на изпълнител на строителството на Южен поток, който беше обявен вчера. Забележете - започва на 22 декември и завършва на 1 януари 2014 година. От тези дни вероятно има само три, които са работни, а става дума за близо четири милиарда евро. Това е насилие не само над здравия разум, но и над елементарното човешко приличие, обида и за християните и други изповедания, които имат религиозни празници. Няма нито Парламент, медиите са в отпуск, нормалните компании на запад също, особено УС, които имат пълномощия да вземат решение по темата. Хората празнуват.

В контекста на безумието да се влагат близо 200 милиона лева собствени средства в проект, който няма разрешение - а както твърдеше Орешарски трябваше да бъдат средства на руската компания - при това в епицентъра на най-дълбоката криза в българската енергетика - в която става реч за оцеляването и - решението за подобен нагласен търг само затвърждава впечатлението, че на срещата на Милер с Орешарски основното внимание е било отделено на това кой да спечели от надутия над два пъти бюджет на проекта.

Нямаме 30 милиона лева за да вложим в разработването на находище на природен газ и нефт у нас, т.е. в български проекти с българска добавена стойност, а имаме за да вложим в проекти на Газпром, който след това ни продава природния газ на високи цени?!? В цялата българска енергетика има крещящ дефицит от средства - а ние отиваме в казиното и залагаме парите на данъкоплатеца на рискови събития.

Тръгваме да харчим и да се конфронтираме с ЕК без да имаме решение по трите теми - за т.нар. unbundling, по достъпа на трети страни до тръбата и за структурата на транзитните тарифи, което е от същностно значение  - а то и няма как да дойде в скоро време - тоест в условията на неопределеност и висок риск, след като сме дали мандат на ЕК да преговаря с Газпром. Класическа схема а ла Белене - влиза се в разходите, при това собствени, без никаква гаранция, че те ще бъдат компенсирани. Ами какво става ако няма разрешение?! Поне да бяхте рискували с чужди пари.

Няма изненада, никога не е имало - това е същността на правителството на Орешарски. за това дойде и за това се държи на всяка цена. Това изкара хората по площадите и няма да ги върне, защото всеки път протестния вот се подхранва от нови и нови скандални решения.

След нова година ще рестартират и Белене - в същност това беше целта и на маневрите около седми блок с Уестингхаус. В България в момента няма нужда от никакви нови ядрени мощности и реактори - нито руски, нито американски.

Защо се прави всичко това? Защото управленския модел изисква подобни гигантски фунии през които се храни ламята на прехода - партии, лобистки групи, медии, олигархия.

Те не могат да построят по такъв скандален начин нито Белене, нито Южен поток - но могат още няколко години да източват средства в тази посока.
46

Няма коментари:

Публикуване на коментар